Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić ogórki kiszone?

Jak zrobić ogórki kiszone?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie ogórki najlepsze do kiszenia?
  2. Jak przygotować ogórki do kiszenia?
  3. Składniki na zalewę

Świetnie sprawdzają się również jako przekąska. Oczywiście najlepiej smakują te od mamy czy babci, ale warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie. Dzięki nam poznasz kilka sposobów, by były ogórki smaczne i chrupiące.

Jakie ogórki najlepsze do kiszenia?

Wybierz dowolną odmianę ogórków. Ważne, aby zwrócić uwagę na ich wielkość. Te o podobnych rozmiarach lepiej się ukiszą i będą miały zbliżony smak, nawet jeśli szybko otworzymy słoik. Do kiszenia lepiej wybierać małe ogórki. Dzieki temu unikniesz pustych przestrzeni po gniazdach nasiennych. Nie każdy lubi, gdy po ugryzieniu ogórka tryska z niego woda.

Jak przygotować ogórki do kiszenia?

Przed kiszeniem ogórki warto zamoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny. Dzięki temu gotowe ogórki lepiej smakują i mają bardziej zwartą konsystencję. Następnie należy ciasno ułożyć ogórki w słoikach. Pamiętaj, by wlewając zalewę do słoików dokładnie przykryć ogórki. Jeśli będą wystawały ponad powierzchnię mogą szybko się zepsuć lub zapleśnieć. Podczas zakręcania zarówno zakrętka, jak i brzeg słoika muszą być suche.

Aby ułatwić i przyspieszyć kiszenie należy zakręcone słoiki odstawić w ciepłe i lekko zacienione miejsce na około 24 godziny. Część osób przykrywa zalane gorącą zalewą słoiki kocem i skraca czas do 12 godzin. Następnie słoiki należy przenieść w suche i chłodne miejsce.

Składniki na zalewę

Obowiązkowe składniki zalewy oprócz wody i soli to koper, czosnek, korzeń chrzanu. Jednak podobnie jak w przypadku ogórków malosolnych można do zalewy dodawać również inne składniki, które wyróżnią przygotowane ogórki. Do zalewy na ogórki kiszone z powodzeniem możesz dodać gorczycę, papryczkę chilli, liście chrzanu, liście krzewów i drzewek owocowych. Przyprawy najlepiej włożyć do słoika przed ogórkami, dzięki temu po wlaniu gorącej zalewy ich aromat i smak przejdzie wszystkie ogórki.

Przygotowanie smacznych ogórków kiszonych jest łatwiejsze niż się wydaje. Na początek możesz przygotować kilka słoiczków. Nabierzesz wprawy i sprawdzisz, czy smak uzyskany dzięki zalewie Ci odpowiada.