Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Arak

Arak

Czym jest arak? To napój alkoholowy, produkowany i sprzedawany głównie w Syrii, Libanie, Izraelu i Palestynie. Wytwarzany jest z destylacji sfermentowanego zacieru ryżowego i produktu ubocznego – melasy trzciny...

Czytaj więcej
Arak
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czym jest arak? To napój alkoholowy, produkowany i sprzedawany głównie w Syrii, Libanie, Izraelu i Palestynie. Wytwarzany jest z destylacji sfermentowanego zacieru ryżowego i produktu ubocznego – melasy trzciny cukrowej (gęstego, ciemnobrązowego syropu o 40% sacharozy). Nazywany jest często azjatyckim napojem alkoholowym o anyżowym smaku.

Ile procent ma arak?

Arak można przyrządzić samodzielnie w domu, podawać go z licznymi potrawami czy deserami. Nie jest jednak napojem, który można pić tak swobodnie jak słodki sok, czym jest arak w arabskim tłumaczeniu. Arak nazywany jest „lwim trunkiem”, ponieważ jest bardzo mocnym alkoholem – posiada od 40-80% zawartości alkoholu w swoim składzie.

Do czego można zastosować arak?

Napój alkoholowy z ryżu i trzciny cukrowej, w związku ze swoim mocnym smakiem i aromatem, świetnie sprawdza się do ciast, np. jabłecznika, tortu, przekładańca, kruchych ciast i ciastek czy ciasta z galaretką. Jako napój rozrzedzony wodą i schłodzony, dobrze komponuje się smakowo także z daniami głównymi. Połączenie araku z daniami mięsnymi, warzywami, szaszłykiem, oliwkami, sałatkami warzywnymi oraz owocowymi stworzy unikalne kompozycje, obok których nie da się przejść obojętnie.