Arak
Czym jest arak? To napój alkoholowy, produkowany i sprzedawany głównie w Syrii, Libanie, Izraelu i Palestynie. Wytwarzany jest z destylacji sfermentowanego zacieru ryżowego i produktu ubocznego – melasy trzciny...
Czytaj więcej
Czym jest arak? To napój alkoholowy, produkowany i sprzedawany głównie w Syrii, Libanie, Izraelu i Palestynie. Wytwarzany jest z destylacji sfermentowanego zacieru ryżowego i produktu ubocznego – melasy trzciny cukrowej (gęstego, ciemnobrązowego syropu o 40% sacharozy). Nazywany jest często azjatyckim napojem alkoholowym o anyżowym smaku.
Ile procent ma arak?
Arak można przyrządzić samodzielnie w domu, podawać go z licznymi potrawami czy deserami. Nie jest jednak napojem, który można pić tak swobodnie jak słodki sok, czym jest arak w arabskim tłumaczeniu. Arak nazywany jest „lwim trunkiem”, ponieważ jest bardzo mocnym alkoholem – posiada od 40-80% zawartości alkoholu w swoim składzie.
Do czego można zastosować arak?
Napój alkoholowy z ryżu i trzciny cukrowej, w związku ze swoim mocnym smakiem i aromatem, świetnie sprawdza się do ciast, np. jabłecznika, tortu, przekładańca, kruchych ciast i ciastek czy ciasta z galaretką. Jako napój rozrzedzony wodą i schłodzony, dobrze komponuje się smakowo także z daniami głównymi. Połączenie araku z daniami mięsnymi, warzywami, szaszłykiem, oliwkami, sałatkami warzywnymi oraz owocowymi stworzy unikalne kompozycje, obok których nie da się przejść obojętnie.