Szarlotka z przykryciem
4 porcje
Średnie
Szarlotka z kruchym cieście z dodatkiem migdałów.
Składniki
tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
300 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru
160 g masła
żółtka
40 g kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
40 g cukru
50 g mielonych migdałów
1-2 łyżka araku
1 łyżka soku z cytryny
Szarlotka z przykryciem
Szarlotka z przykryciem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Jabłka na nadzienie obrać ze skorki I wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki grubości ok. 3 mm i zmieszać je z pozostałymi składnikami. pieczenia. Tortownicę posmarować tłuszczem. Dwiema trzecimi ciasta wyłożyć tortownicę i uformować brzeg wysokości ok. 2 cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Przygotowane nadzienie równomiernie rozłożyć na cieście. Resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek. Przykryć nim ciasto z nadzieniem i dobrze docisnąć brzegi. Piec, jak podano poniżej.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C Mikrofalówka 180 W, 35-45 minut.
Komentarze