Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szarlotka z kruchym cieście z dodatkiem migdałów.

Składniki

tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
300 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru
160 g masła
żółtka
40 g kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
40 g cukru
50 g mielonych migdałów
1-2 łyżka araku
1 łyżka soku z cytryny

Opis wykonania

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Jabłka na nadzienie obrać ze skorki I wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki grubości ok. 3 mm i zmieszać je z pozostałymi składnikami. pieczenia. Tortownicę posmarować tłuszczem. Dwiema trzecimi ciasta wyłożyć tortownicę i uformować brzeg wysokości ok. 2 cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Przygotowane nadzienie równomiernie rozłożyć na cieście. Resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek. Przykryć nim ciasto z nadzieniem i dobrze docisnąć brzegi. Piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C Mikrofalówka 180 W, 35-45 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych