Barszcz biały
Barszcz biały jest potrawą staropolską. Pokrewnym przepisem, podobnym do barszczu białego, jest żur, który ma zdecydowanie kwaśniejszy smak. Wiele osób myli obie potrawy, jednak różnią się kolorem, konsystencją i...
Czytaj więcej
Barszcz biały jest potrawą staropolską. Pokrewnym przepisem, podobnym do barszczu białego, jest żur, który ma zdecydowanie kwaśniejszy smak. Wiele osób myli obie potrawy, jednak różnią się kolorem, konsystencją i kilkoma dodatkami. Barszcz biały podawany jest na Wielkanoc.
Jak przygotować tradycyjny barszcz biały?
Tradycyjny barszcz biały przyrządzany jest z wywaru powstałego na bazie wołowiny, boczku wędzonego, białej surowej kiełbasy, wędzonej kiełbasy, włoszczyzny (marchwi, selera, pietruszki, pora i cebuli), oraz ząbku czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu czarnego i ziołowego, majeranku, tartego chrzanu, soku z cytryny, śmietanki kremówki oraz łyżki mąki do zagęszczenia. Zupa z tak dużą liczbą składników ma naprawdę wyjątkowy smak. Szybsze przepisy zakładają możliwość wyboru jednego rodzaju mięsa. Można przygotować również barszcz biały na zakwasie, wykorzystując do jego przygotowania kiełbasę i ziemniaki jako podstawowe składniki.
Z czym podawać barszcz biały?
Wielkanocny barszcz biały składa się z wybranego rodzaju mięsa wieprzowego, np. żeberek lub łopatki, wędzonego boczku lub kiełbasy, białej kiełbasy, włoszczyzny, suszonych borowików, oraz pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, utartego chrzanu, majeranku i kwaśnej śmietany 18%. Barszcz biały z jajkiem oraz barszcz biały z kiełbasą podany na Wielkanocny stół nie tylko będzie lepiej smakować, ale również pięknie się zaprezentuje. Jajko wystarczy pokroić na ćwiartki i zalać barszczem, a kiełbasa podana w barszczu może pozostać w jednym kawałku lub być pokrojona w paski lub krążki. Całość wystarczy posypać zieloną pietruszką lub koperkiem do dekoracji.