Barszcz biały

Barszcz biały jest potrawą staropolską. Pokrewnym przepisem, podobnym do barszczu białego, jest żur, który ma zdecydowanie kwaśniejszy smak. Wiele osób myli obie potrawy, jednak różnią się kolorem, konsystencją i kilkoma dodatkami. Barszcz biały podawany jest na Wielkanoc.
Jak przygotować tradycyjny barszcz biały?
Tradycyjny barszcz biały przyrządzany jest z wywaru powstałego na bazie wołowiny, boczku wędzonego, białej surowej kiełbasy, wędzonej kiełbasy, włoszczyzny (marchwi, selera, pietruszki, pora i cebuli), oraz ząbku czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu czarnego i ziołowego, majeranku, tartego chrzanu, soku z cytryny, śmietanki kremówki oraz łyżki mąki do zagęszczenia. Zupa z tak dużą liczbą składników ma naprawdę wyjątkowy smak. Szybsze przepisy zakładają możliwość wyboru jednego rodzaju mięsa. Można przygotować również barszcz biały na zakwasie, wykorzystując do jego przygotowania kiełbasę i ziemniaki jako podstawowe składniki.
Z czym podawać barszcz biały?
Wielkanocny barszcz biały składa się z wybranego rodzaju mięsa wieprzowego, np. żeberek lub łopatki, wędzonego boczku lub kiełbasy, białej kiełbasy, włoszczyzny, suszonych borowików, oraz pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, utartego chrzanu, majeranku i kwaśnej śmietany 18%. Barszcz biały z jajkiem oraz barszcz biały z kiełbasą podany na Wielkanocny stół nie tylko będzie lepiej smakować, ale również pięknie się zaprezentuje. Jajko wystarczy pokroić na ćwiartki i zalać barszczem, a kiełbasa podana w barszczu może pozostać w jednym kawałku lub być pokrojona w paski lub krążki. Całość wystarczy posypać zieloną pietruszką lub koperkiem do dekoracji.