Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą
4 porcje
Średnie
Składniki
Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą
Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To idealny barszcz wielkanocny z chrzanem, który kusi swoim smakiem i aromatem. Sekret udanej zupy tkwi w esencjonalnym, mięsnym wywarze. Dowiedz się, jak ugotować barszcz chrzanowy w jeden dzień!
Do garnka z wodą dodajemy wędzoną kość (barszcz można przygotować też na żeberkach), liść laurowy, ziele angielskie, obraną marchewkę, pietruszkę, majeranek oraz dwie łyżki rzeżuchy. Gotujemy wywar około godziny na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Całość podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pod koniec doprawiamy majerankiem i dodajemy do garnka z barszczem wielkanocnym.
Sprawdź jak zrobić swoją domową kiełbasę?
Aby zrobić barszcz biały z chrzanem, trzeba przygotować jego bazę: zakwas, śmietanę, mąkę, chrzan oraz rozgnieciony czosnek wymieszać w misce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przecedzony przez sitko płyn wlewamy do białego barszczu chrzanowego. Całość gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku
Podawanie barszczu chrzanowego z białą kiełbasą może być urozmaicone różnymi dodatkami, które nie tylko wzbogacą smak, ale również dodadzą atrakcyjności wizualnej. Do najpopularniejszych dodatków należy ugotowane jajko, łyżka kwaśnej śmietany, pokrojone i ugotowane ziemniaki, a także świeże zioła (pietruszka, koperek) oraz chleb lub grzanki chlebowe.
Sprawdź: Jak zrobić wielkanocny chrzan?
Podanie
Barszcz biały z chrzanem na wędzonce serwujemy w głębokim talerzu z białą kiełbasą, cebulą oraz z kiełkami rzeżuchy.
Komentarze