Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

Bigos na wigilię, znany też pod prostą nazwą „kapusty wigilijnej z grzybami”, to danie, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym, polskim stole. Wchodzi w skład dwunastu klasycznych potraw wigilijnych...

Czytaj więcej
Bigos wigilijny
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Bigos wegański
Ilośc porcji

10

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Bigos wigilijny
Ilośc porcji

5

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Bigos na wigilię, znany też pod prostą nazwą „kapusty wigilijnej z grzybami”, to danie, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym, polskim stole. Wchodzi w skład dwunastu klasycznych potraw wigilijnych i niezmiennie podbija nasze podniebienia.

Przepis na bigos

Jak w wielu przypadkach, przepisów na bigos znajdziemy tyle ile regionów, miejscowości, a nawet pojedynczych domów. Można jednak wyodrębnić parę cech łączących rozmaite wersje tej potrawy. Opcja klasyczna jest postna – wykonana na bazie kapusty kiszonej, czasami z dodatkiem kapusty świeżej. Jeśli ktoś nie może się obejść bez mięsa, albo chce urozmaicić przepis i zaserwować go o innej porze roku – może dodać np. boczku lub kiełbasy.

Drugim podstawowym składnikiem są suszone grzyby – np. borowiki. Do całości dochodzi zeszklona cebulka i ewentualnie czosnek. Dodajemy także przyprawy, a wśród nich obowiązkowo pieprz i sól. Wedle uznania można też bigos wzbogacić np. rozmarynem, angielskim zielem lub liściem laurowym.
Poza powyższą bazą, zaczynają się już kulinarne kreacje. Wśród możliwych dodatków można wymienić:
 

  • suszone śliwki

  • marchewkę

  • przecier pomidorowy

  • olej roślinny

  • mąkę (do przygotowania zasmażki)

  • cukier, powidła albo miód

  • wino

Również w kwestii przygotowań dania na wigilię rządzą się różnymi prawami. Niektórzy przygotowują bigos wigilijny „na świeżo”, inni zaś gotują go po parę godzin nawet przez parę dni. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Zachęcamy do poznania naszych przepisów i wypróbowania nowych wariacji tego pełnego zdrowia dania!