Bigos wigilijny
Bigos na wigilię, znany też pod prostą nazwą „kapusty wigilijnej z grzybami”, to danie, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym, polskim stole. Wchodzi w skład dwunastu klasycznych potraw wigilijnych...
Czytaj więcej
Bigos na wigilię, znany też pod prostą nazwą „kapusty wigilijnej z grzybami”, to danie, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym, polskim stole. Wchodzi w skład dwunastu klasycznych potraw wigilijnych i niezmiennie podbija nasze podniebienia.
Przepis na bigos
Jak w wielu przypadkach, przepisów na bigos znajdziemy tyle ile regionów, miejscowości, a nawet pojedynczych domów. Można jednak wyodrębnić parę cech łączących rozmaite wersje tej potrawy. Opcja klasyczna jest postna – wykonana na bazie kapusty kiszonej, czasami z dodatkiem kapusty świeżej. Jeśli ktoś nie może się obejść bez mięsa, albo chce urozmaicić przepis i zaserwować go o innej porze roku – może dodać np. boczku lub kiełbasy.
Drugim podstawowym składnikiem są suszone grzyby – np. borowiki. Do całości dochodzi zeszklona cebulka i ewentualnie czosnek. Dodajemy także przyprawy, a wśród nich obowiązkowo pieprz i sól. Wedle uznania można też bigos wzbogacić np. rozmarynem, angielskim zielem lub liściem laurowym.
Poza powyższą bazą, zaczynają się już kulinarne kreacje. Wśród możliwych dodatków można wymienić:
-
suszone śliwki
-
marchewkę
-
przecier pomidorowy
-
olej roślinny
-
mąkę (do przygotowania zasmażki)
-
cukier, powidła albo miód
-
wino
Również w kwestii przygotowań dania na wigilię rządzą się różnymi prawami. Niektórzy przygotowują bigos wigilijny „na świeżo”, inni zaś gotują go po parę godzin nawet przez parę dni. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Zachęcamy do poznania naszych przepisów i wypróbowania nowych wariacji tego pełnego zdrowia dania!