Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bigos wigilijny, czyli tradycyjny bigos w wersji postnej – bez mięsa, ale za to z leśnymi grzybami – to jedna z 12 potraw, których nie może zabraknąć na polskim stole. Kiszona kapusta, szlachetne borowiki i podgrzybki oraz aromatyczne przyprawy to sekret udanego bigosu, którym zachwycisz swoją rodzinę. Sprawdź prosty przepis na tradycyjny wigilijny bigos.

Składniki

½ kg białej kapusty
½ kg kwaszonej kapusty
Koncentrat pomidorowy
40g suszonych grzybów
50 g suszonych śliwek (5-6 sztuk)
Ząbek czosnku
1 cebula
Ziele angielskie
Suszony jałowiec
Liście laurowe
Pieprz
Sól
Olej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
153.7 kcal
Tłuszcz
3.25 g
Węglowodany
20.7 g
Błonnik
6.2 g
Białko
6.7 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Grzyby na bigos namocz w ciepłej wodzie i pozostaw przez 2-3 godziny. Wodę z grzybów dokładnie odcedź, aby pozbyć się drobinek piasku i zagotuj. Do wrzątku włóż namoczone grzyby i gotuj aż zmiękną.

Świeżą kapustę umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną dobrze odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.

Porada

Do wigilijnego bigosu możesz dodać również ugotowany groch lub białą fasolę.



Bosh Logo
Bosh

Pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij na oleju. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przesmaż około 15 minut razem z cebulką, ciągle mieszając do momentu, aż zgęstnieje.

Przygotuj garnek, wlej do niego zalewę z grzybów i zagotuj. Dodaj kapustę kiszoną, pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego i 4 ziarna jałowca. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30-45 minut.

Do zawartości garnka dodaj poszatkowaną, białą kapustę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut do godziny, aż kapusta stanie się miękka. Pod koniec gotowania, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszna sprawa :)
Sylwucha
To moja jedna z ulubionych potraw. Robię nie tylko na święta.
Lalaxo
Bigos jako dodatek do obiadu wyszedł super. Lubię to!