


Nie musisz rezygnować z tradycyjnych potraw wigilijnych, nawet jeśli jesteś wege. Mam dla Ciebie przepis na bigos wegański z boczniakami! Zachwyceni będą wszyscy goście, nie tylko weganie.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj boczniaki, smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy. Chwilę całość podsmaż, zalej wodą z grzybów i winem. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając, jeśli jest potrzeba, dolewaj trochę wody, bigos nie może być suchy.
Gotowy bigos dopraw solą pieprzem oraz miodem. Miód ma za zadanie zbalansować kwasowość, więc może być to łyżka lub więcej, zależnie od preferowanego smaku.
Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na kilka godzin, po czym posiekaj na mniejsze części, wodę z namaczania grzybów zostaw.
Kapustę przelej kilka razy wodą, odciśnij i posiekaj. Boczniaki umyj, osusz i porozrywaj na mniejsze części. Śliwki suszone pokrój na mniejsze części.