Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Nie musisz rezygnować z tradycyjnych potraw wigilijnych, nawet jeśli jesteś wege. Mam dla Ciebie przepis na bigos wegański z boczniakami! Zachwyceni będą wszyscy goście, nie tylko weganie.

Składniki

1,5 kg kapusta kiszona
400 g boczniaków
1–2 szt. cebula
80–100 g grzyby
100 g suszone śliwki
1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
100 ml czerwone wino
3 szt. liść laurowy
5–7 ziaren ziele angielskie
1 łyżka miód, na końcu gotowania
2 łyżka olej
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
142.3 kcal
Tłuszcz
3.1 g
Węglowodany
18.7 g
Błonnik
5.7 g
Białko
5.4 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na kilka godzin, po czym posiekaj na mniejsze części, wodę z namaczania grzybów zostaw.

Kapustę przelej kilka razy wodą, odciśnij i posiekaj. Boczniaki umyj, osusz i porozrywaj na mniejsze części. Śliwki suszone pokrój na mniejsze części.

Krok 2

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj boczniaki, smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy. Chwilę całość podsmaż, zalej wodą z grzybów i winem. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając, jeśli jest potrzeba, dolewaj trochę wody, bigos nie może być suchy.

Porada

Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowy bigos dopraw solą pieprzem oraz miodem. Miód ma za zadanie zbalansować kwasowość, więc może być to łyżka lub więcej, zależnie od preferowanego smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo smaczne, wersja w sam raz na Wigilę.
Marzenna
Nie jest kwaśny idealnie delikatny.Bez dodatku wędlin i mięsa.
Dariaa509
Grzyby zastąpione pieczarkami, ale i tak smak jest bardzo dobry napewno wrócę do tego przepisu.