Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bigos wegański

Opis wykonania

Nie musisz rezygnować z tradycyjnych potraw wigilijnych, nawet jeśli jesteś wege. Mam dla Ciebie przepis na bigos wegański z boczniakami! Zachwyceni będą wszyscy goście, nie tylko weganie.

Bigos wegański - krok 1

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj boczniaki, smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy. Chwilę całość podsmaż, zalej wodą z grzybów i winem. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając, jeśli jest potrzeba, dolewaj trochę wody, bigos nie może być suchy.

Bigos wegański - krok 2

Gotowy bigos dopraw solą pieprzem oraz miodem. Miód ma za zadanie zbalansować kwasowość, więc może być to łyżka lub więcej, zależnie od preferowanego smaku.

Bigos wegański - krok 3

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na kilka godzin, po czym posiekaj na mniejsze części, wodę z namaczania grzybów zostaw.

Kapustę przelej kilka razy wodą, odciśnij i posiekaj. Boczniaki umyj, osusz i porozrywaj na mniejsze części. Śliwki suszone pokrój na mniejsze części.

Bosch do kuchni