Bigos wegański
10 porcje
240 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Bigos wegański
Bigos wegański
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na kilka godzin, po czym posiekaj na mniejsze części, wodę z namaczania grzybów zostaw.
Kapustę przelej kilka razy wodą, odciśnij i posiekaj. Boczniaki umyj, osusz i porozrywaj na mniejsze części. Śliwki suszone pokrój na mniejsze części.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj boczniaki, smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy. Chwilę całość podsmaż, zalej wodą z grzybów i winem. Gotuj na niskiej mocy płyty grzewczej 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając, jeśli jest potrzeba, dolewaj trochę wody, bigos nie może być suchy.
Porada
Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Gotowy bigos dopraw solą pieprzem oraz miodem. Miód ma za zadanie zbalansować kwasowość, więc może być to łyżka lub więcej, zależnie od preferowanego smaku.
Komentarze