Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bourbon

Bourbon

Bourbon to amerykańska whiskey, produkowana w Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. Alkohol produkuje się z kukurydzy i zbóż typu pszenica, żyto i jęczmień. Wszystkie składniki jako zacier poddawane są fermentacji...

Czytaj więcej
Bourbon
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Krewetki pod burbona
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Średnie

 

Bourbon to amerykańska whiskey, produkowana w Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. Alkohol produkuje się z kukurydzy i zbóż typu pszenica, żyto i jęczmień. Wszystkie składniki jako zacier poddawane są fermentacji po poprzednim procesie destylacji.

Alkohol leżakuje w beczkach dębowych, zanim zostanie przekazany do spożycia. Przechowywanie w drewnianych beczkach nadaje im dodatkowo charakterystycznego posmaku drewna i zmienia kolor napoju. Po procesie beczkowania Burbon jest wylewany i rozcieńczany wodą, aby obniżyć stężenie alkoholu do 40%.

Jak wybrać dobry Bourbon?

To, ile procent ma bourbon, zależy od stopnia jego rozcieńczenia z wodą. Klasyczny naturalny Bourbon posiada 40% alkoholu, ale w sprzedaży dostępne są również trunki o mocach ponad 40%, np. 43%, 45%, 47%, 50% i 53,5%. Produkowane są również whisky bez rozcieńczenia, posiadające ok. 60% alkoholu w swoim składzie.

Burbon podlega narzuconym prawnie standardom, dzięki którym można uznać jego jakość. Aby był nazywany tzw. Straigh Bourbonem musi leżakować minimum 2 lata, ale najlepszy to taki, który leżakuje minimum 4 lata. W procesie destylacji powinien posiadać 80% czystego alkoholu, mieszanki zbóż, gdzie kukurydza stanowi minimum 51% oraz leżakować w opalonych dębowych beczkach. Takie whisky czy bourbon ma najlepsze wartości i cechy smakowe.

Jak pić Bourbon?

Bourbon można pić schłodzony, z dodatkiem kostek lodu lub w temperaturze pokojowej, aby wyczuć naturalną nutę smakową. Popularne jest także chłodzenie bourbona kostkami wykonanymi z kamienia, które nie rozwadniają alkoholu, ale skutecznie go ochładzają.

Często Bourbon stosuje się do drinków i koktajli alkoholowych. Dobrze smakuje w połączeniu z wodą gazowaną, colą, czerwonym wermutem, gorzką wódką, a w przypadku koktajli z cukrem – wodą sodową, skórką pomarańczową i pomarańczą. Alkohol ten podaje się w szerokich szklankach.