Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krewetki pod burbona

Krewetki pod burbona
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To proste lecz efektowne danie na udany wieczór z kimkolwiek...:)

Składniki

30-40 szt. krewetki (najlepiej świeże)
kawałek łyżka imbir świeży
strąk szt. chilli
2 szt. pomarańcze 2
1 szt. grapefruit
200 ml kremówka
2 ząbki szt. czosnek
100 ml burbon
szczypta szczypta sól

Opis wykonania

I. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek, imbir oraz paprykę zieloną i chilli. II. Zalać sokiem z pomarańczy, grapefruita i limonki. Dodać krewetki i burbona. Smażyć do momentu częściowej redukcji płynu z uwagą(!) – Nie przeciągnąć krewetek. Gumowate są ohydne! III. Dodać do smaku – sól, pieprz i cukier puder. Sos ma być słodko-kwaskowy z wyczuwalną nutą chilli i imbiru. Na koniec zalać kremówką i krótko redukować. Podać z bagietką i najlepiej z... burbonem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych