Krewetki pod burbona
4 porcje
15 min
Średnie
To proste lecz efektowne danie na udany wieczór z kimkolwiek...:)
Składniki
30-40 szt. krewetki (najlepiej świeże)
kawałek łyżka imbir świeży
strąk szt. chilli
2 szt. pomarańcze 2
1 szt. grapefruit
200 ml kremówka
2 ząbki szt. czosnek
100 ml burbon
szczypta szczypta sól
Krewetki pod burbona
Krewetki pod burbona
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
I.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek, imbir oraz paprykę zieloną i chilli.
II.
Zalać sokiem z pomarańczy, grapefruita i limonki. Dodać krewetki i burbona. Smażyć do momentu częściowej redukcji płynu z uwagą(!) – Nie przeciągnąć krewetek. Gumowate są ohydne!
III.
Dodać do smaku – sól, pieprz i cukier puder. Sos ma być słodko-kwaskowy z wyczuwalną nutą chilli i imbiru. Na koniec zalać kremówką i krótko redukować. Podać z bagietką i najlepiej z... burbonem.
Komentarze