Brandy
Brandy, pod różnymi nazwami powstaje na całym świecie. Jest to napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego. Występują brandy smakowe, które powstają z destylacji win owocowych i wówczas oznaczane...
Czytaj więcej
Brandy, pod różnymi nazwami powstaje na całym świecie. Jest to napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego. Występują brandy smakowe, które powstają z destylacji win owocowych i wówczas oznaczane są jako brandy wiśniowa – cherry brandy lub brandy śliwkowa – plum brandy. Polska terminologia brandy to winiak lub staropolska wypalanka. Sama nazwa pochodzi jednak od holenderskiego słowa brandewijn co oznacza destylowane wino.
Rodzaje brandy
Brandy a whisky różnią się od siebie sposobem destylowania. Whisky destyluje się ze zbóż, np. jęczmienia, żyta, pszenicy czy kukurydzy. Brandy natomiast destyluje się z wina gronowego lub owocowego.
Występują różne rodzaje brandy, w zależności od użycia głównego składnika destylacji. Można wyróżnić śliwowicę, kirsch, francuski koniak, calvados, który destylowany jest z użyciem jabłek, włoską grappę, hiszpańskie orujo, francuskie marc, włoski vecchia romagna czy portugalskie aguardente.
Jak pić brandy?
Brandy można serwować po posiłku jako tzw. digestif, czyli alkohol wspomagający trawienie. Można także spożywać trunek w sąsiedztwie lodów, do czekolady, słodkiego ciasta czy mocnego espresso. Alkohol podaje się w pękatych kieliszkach w kształcie tulipana, osadzonych na krótkiej nóżce. Brandy jest także często wykorzystuje się do przepisów na koktajle alkoholowe, ponieważ dobrze miesza się z likierami owocowymi czy likierem miętowym. Niektórzy popijają ją również z napojem gazowanym, np. colą.