Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Brandy

Brandy

Brandy, pod różnymi nazwami powstaje na całym świecie. Jest to napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego. Występują brandy smakowe, które powstają z destylacji win owocowych i wówczas oznaczane...

Czytaj więcej
Brandy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Burgery
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

 

Brandy, pod różnymi nazwami powstaje na całym świecie. Jest to napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego. Występują brandy smakowe, które powstają z destylacji win owocowych i wówczas oznaczane są jako brandy wiśniowa – cherry brandy lub brandy śliwkowa – plum brandy. Polska terminologia brandy to winiak lub staropolska wypalanka. Sama nazwa pochodzi jednak od holenderskiego słowa brandewijn co oznacza destylowane wino.

Rodzaje brandy

Brandy a whisky różnią się od siebie sposobem destylowania. Whisky destyluje się ze zbóż, np. jęczmienia, żyta, pszenicy czy kukurydzy. Brandy natomiast destyluje się z wina gronowego lub owocowego.

Występują różne rodzaje brandy, w zależności od użycia głównego składnika destylacji. Można wyróżnić śliwowicę, kirsch, francuski koniak, calvados, który destylowany jest z użyciem jabłek, włoską grappę, hiszpańskie orujo, francuskie marc, włoski vecchia romagna czy portugalskie aguardente.

Jak pić brandy?

Brandy można serwować po posiłku jako tzw. digestif, czyli alkohol wspomagający trawienie. Można także spożywać trunek w sąsiedztwie lodów, do czekolady, słodkiego ciasta czy mocnego espresso. Alkohol podaje się w pękatych kieliszkach w kształcie tulipana, osadzonych na krótkiej nóżce. Brandy jest także często wykorzystuje się do przepisów na koktajle alkoholowe, ponieważ dobrze miesza się z likierami owocowymi czy likierem miętowym. Niektórzy popijają ją również z napojem gazowanym, np. colą.