Burgery
6 porcje
50 min
Łatwe
Z trzema sosami.Polecam.
Składniki
700g. mielonej wołowiny
1 cebula starta na tarce lub drobno posiekana
1 duży pomidor
1 duża cebula czosnkowa
1 ogórek zielony sałatkowy
6 liści sałaty zielone karbowanej
6 liści sałaty karbowanej czerwonej
2 jajka
100ml. śmietany 12%
7 łyżek bułki tartej
sól, pieprz ziołowy, wegeta do grilla
6 bułek hamburgerowych z sezamem
6 łyżek cebulki prażonej
1 p1eczek posiekanego świeżego koperku
sos:1.
6 łyżek majonezy
4 łyżki śmietany 12%
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
sos:2.
6 łyżek kechtupu
4 łyżki oleju słonecznikowego
20g. brendy
papryka ostra, imbir, sól, pieprz ziołowy
sos:3.
2 łyżki chrzanu
1 serek topiony ementaler
4 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz ziołowy,
Burgery
Burgery
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mieloną wołowinę połączyć z jajkami, śmietaną, posiekaną cebulą, bułką tartą oraz z połową świeżego koperku, doprawić do smaku.Starannie mieszamy w misce. Z masy wyrabiamy sześć płaskich, okrągłych kotletów. Rozgrzewamy grilla, smarujemy ruszt oliwą, kładziemy na nim mięso. Grillujemy ok15min. z każdej strony. W między czasie składniki sosów dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Pomidor, cebulę czosnkową kroimy w plastry. Ogórek kroimy wzdłuż na cienkie wstążki, rolujemy w rulonik. Bułki przekroić na pół, kładziemy na ruszt, opiekamy z obydwu stron na zloty kolor.
Bułki rozkładamy na talerzach. Na spody kładziemy liście sałaty na górę kotlety a następnie pomidor, cebulę, zrolowane ogórki, posypujemy obficie prażoną cebulką oraz reszta koperku, przykrywamy wierzchami. Podajemy z sosami. SMACZNEGO.
Komentarze