Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność, a chleb bezglutenowy gości w codziennym menu nie tylko osób z celiakią. Domowa wersja pieczywa bez glutenu nie jest bardziej skomplikowana od wypieku...

Czytaj więcej
Chleb bezglutenowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność, a chleb bezglutenowy gości w codziennym menu nie tylko osób z celiakią. Domowa wersja pieczywa bez glutenu nie jest bardziej skomplikowana od wypieku tradycyjnego chleba – odpowiednie składniki i sprawdzone receptury to gwarant sukcesu.

Przepisy na chleb bezglutenowy

Podobnie jak tradycyjny chleb, także jego bezglutenowy odpowiednik można przygotować z użyciem zakwasu lub na drożdżach.

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie jest szczególnie wskazany dla osób z celiakią, ponieważ wesprze proces trawienia, m.in. zapobiegając zaparciom. Bazą zakwasu do bezglutenowych wypieków mogą być kasze, płatki lub bezglutenowa mąka np. ryżowa, gryczana, z amarantusa. Przygotowanie zakwasu wymaga nieco cierpliwości. Płatki, mąkę lub kaszę należy zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru, a następnie odstawić aż sfermentują – ok. 2–3 doby.

Tak przygotowany zakwas to zdrowy środek spulchniający i zakwaszający pieczywo. Od rodzaju zakwasu zależy smak pieczywa – np. zakwas gryczany ma wyrazisty, pikantny smak, natomiast ryżowy jest delikatny. Chleb bezglutenowy możesz przygotować z mieszanki mąk, np. gryczanej, ryżowej, jaglanej z dodatkiem pestek słonecznika czy siemienia lnianego albo z jednego rodzaju mąki, np. kukurydzianej z dodatkiem ziół i np. oliwek. Aby przyspieszyć proces wyrastania chleba, do podstawowych składników, czyli mąki, wody i zakwasu możesz dodać wodę z kiszonych ogórków. Chleb przygotowany z mąki gryczanej najbardziej przypomina w smaku klasyczny chleb razowy na zakwasie, chleb z mieszanki mąki ryżowej i amarantusowej i lub gryczanej białej jest delikatniejszy w smaku. Pieczywo bezglutenowe można przygotować także bez użycia mąki, z samych płatków i ziaren.

Chleb bezglutenowy na drożdżach

Zaletą chleba na drożdżach jest o wiele szybszy czas przygotowania niż w przypadku hodowania zakwasu, a efekty są bardzo dobre. Do wad można zaliczyć trudniejsze wyrabianie ciasta niż w przypadku pieczywa z mąki z glutenem. Smak chleba na drożdżach jest nieco łagodniejszy i mniej kwaskowaty niż pieczywa na zakwasie.

Chleb bananowy bezglutenowy

Bananowy chlebek to bezglutenowa odmiana chałki – lekko słodkiego pieczywa, idealnego na śniadanie. Domowy chlebek bananowy przygotujesz z bardzo dojrzałych bananów, bezglutenowej mąki, mleka (lub wody), tłuszczu, proszku do pieczenia, jajek i cukru. Opcjonalnie można dodać posiekane orzechy lub suszoną żurawinę, która przełamie bananowy smak, cynamon czy płatki czekolady.