Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to klasyk wśród przepisów na chłodniki. Jest powszechnie lubiany i chętnie przygotowywany. Wielu jego miłośników tylko czeka na rozpoczęcie się sezonu na botwinkę. Jego świeży smak i...

Czytaj więcej
Chłodnik litewski
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Chłodnik litewski to klasyk wśród przepisów na chłodniki. Jest powszechnie lubiany i chętnie przygotowywany. Wielu jego miłośników tylko czeka na rozpoczęcie się sezonu na botwinkę. Jego świeży smak i lekka konsystencja doskonale sprawdzają się w ciepłe dni. Chłodnik litewski można podawać jako samodzielny posiłek lub jako przystawkę przed daniami z grilla.

Jak zrobić chłodnik litewski?

Przepis na chłodnik litewski jest bardzo prosty. Podstawą zupy jest botwinka. Jej liście muszą być świeże, a buraczki jędrne. W porównaniu z innymi chłodnikami, które są miksowane, w tradycyjnym chłodniku litewskim obowiązkowo muszą znaleźć się kawałki warzyw. Najczęściej są to ogórki oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę lub starte na tarce.

Botwinkę należy pokroić a następnie podgotować ją na małym ogniu w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz niewielkiej ilości cukru. Gotową botwinkę odcedza się i pozostawia do wystudzenia.

Przestudzoną botwinkę łączy się z jogurtem, kefirem oraz maślanką. Połączenie trzech różnych przetworów mlecznych zapewnia wyjątkowy smak chłodnika. Ze względu na preferencje smakowe, można zdecydować się jednak na jeden rodzaj nabiału. Po dokładnym wymieszaniu botwinki z nabiałem dodaje się wspomniane wcześniej ogórki oraz rzodkiewki. Ogórki przed dodaniem do zupy można posolić, odstawić na kilka minut a następnie odcisnąć nadmiar soku. Na koniec chłodnik doprawia się do smaku wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny oraz siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Po doprawieniu zupę można odstawić do lodówki by smaki się ze sobą „przegryzły”. Gotowy chłodnik serwuje się z jajkiem gotowanym na twardo.