Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chłodnik litewski, a prościej mówiąc chłodnik bazujący na botwince, to esencja wiosny i lata.

Składniki

500 g botwinki z buraczkami
500 ml jogurtu naturalnego
500 ml zsiadłego mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 ogórki
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
Sól, pieprz
Do podania: jajko ugotowane na twardo

Opis wykonania

Jest orzeźwiający, ma przepiękny kolor, a co najważniejsze jest całkiem prosty w przygotowaniu. Poznajcie sprawdzony przepis na lato na talerzu.

Chłodnik litewski - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Wypłucz botwinkę pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie ją osusz.

  2. Obierz ze skóry młode buraki i dobrze rozdrobnij je za pomocą bledera, a następnie posiekaj liście oraz łodygi botwinki.

  3. Uprzednio posiekaną cebulę wrzuć do większego garnka i delikatnie podsmaż na maśle.

  4. Do cebuli dodaj buraczki, a po około minucie posiekane liście i łodygi botwinki. Całość pozostaw pod przykryciem mniej więcej przez 4 minuty. Po tym czasie napełnij naczynie wodą – wlej jej tyle, by wszystkie składniki znajdowały się pod powierzchnią wody. Gdy całość się zagotuje, a warzywa będą miękkie, pozostaw zawartość, by przestygła.

  5. Zarówno rzodkiewkę, jak i ogórka, pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, a następnie posiekaj szczypiorek, koperek i czosnek. Dodaj je do ostudzonej botwinki.

  6. Zanim umieścisz chłodnik w lodówce, dodaj jeszcze zsiadłe mleko oraz jogurt. Wedle uznania dodaj sól i pieprz.

  7. Jajko ugotowane na twardo to ostatni składnik chłodnika litewskiego – przekrój je na pół i dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem zupy.

Chłodnik litewski - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo dobrze doprawiony, aromatyczny. Polecam zwłaszcza na cieplejsze dni
Pafwvcio
Dobra, da się zjeść :)
MiszelPiszel
Uwielbiam dania z botwinki. Szkoda, że sezon jest tak krótki.