Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chłodnik litewski

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Chłodnik litewski, a prościej mówiąc chłodnik bazujący na botwince, to esencja wiosny i lata.

Jest orzeźwiający, ma przepiękny kolor, a co najważniejsze jest całkiem prosty w przygotowaniu. Poznajcie sprawdzony przepis na lato na talerzu.





Opis przygotowania:



  1. Botwinkę dokładnie opłucz oraz osusz. Liście i łodygi posiekaj. Młode buraczki obierz i rozdrobnij np. przy pomocy blendera.

  2. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na maśle w dużym garnku. Dodaj buraczki i podsmażaj minutę. Dorzuć posiekane łodygi i całość duś przez około 4 minuty.

  3. Do garnka wlej wodę, tak aby zakryła składniki. Zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia – składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

  4. Koperek, szczypiorek oraz czosnek posiekaj, rzodkiewki i ogórka pokrój w drobną kostkę, a następnie połącz z uduszoną botwinką. Dodaj jogurt i zsiadłe mleko.

  5. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Po lekkim schłodzeniu zupa będzie gotowa.

  6. Chłodnik litewski serwuj z jajkiem ugotowanym na twardo.


Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?