


Chłodnik litewski, a prościej mówiąc chłodnik bazujący na botwince, to esencja wiosny i lata.
Jest orzeźwiający, ma przepiękny kolor, a co najważniejsze jest całkiem prosty w przygotowaniu. Poznajcie sprawdzony przepis na lato na talerzu.
Wypłucz botwinkę pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie ją osusz.
Obierz ze skóry młode buraki i dobrze rozdrobnij je za pomocą bledera, a następnie posiekaj liście oraz łodygi botwinki.
Uprzednio posiekaną cebulę wrzuć do większego garnka i delikatnie podsmaż na maśle.
Do cebuli dodaj buraczki, a po około minucie posiekane liście i łodygi botwinki. Całość pozostaw pod przykryciem mniej więcej przez 4 minuty. Po tym czasie napełnij naczynie wodą – wlej jej tyle, by wszystkie składniki znajdowały się pod powierzchnią wody. Gdy całość się zagotuje, a warzywa będą miękkie, pozostaw zawartość, by przestygła.
Zarówno rzodkiewkę, jak i ogórka, pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, a następnie posiekaj szczypiorek, koperek i czosnek. Dodaj je do ostudzonej botwinki.
Zanim umieścisz chłodnik w lodówce, dodaj jeszcze zsiadłe mleko oraz jogurt. Wedle uznania dodaj sól i pieprz.
Jajko ugotowane na twardo to ostatni składnik chłodnika litewskiego – przekrój je na pół i dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem zupy.