Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Odkąd pamiętam Wiosną zawsze jadłam chłodnik litewski. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowy. Przepis odziedziczyłam po Mojej ukochanej Babci. ;)

Składniki

1 szt. pęczek botwiny wraz z buraczkami
1 szt. pęczek rzodkiewek
1 szt. pęczek koperku
1 szt. pęczek szczypiorku
1 szt. duży ogórek zielony
2 szt. jajka ugotowane na twardo
100 g szyjki rakowych z zalewy
1 l jogurt grecki
1 łyżka sok z cytryny
1 szczypta sół

Opis wykonania

- Zaczynam od umycia botwinki. Drobną ją kroje i wrzucam do garnka z wodą. Tak aby ją przykryć. Gotuje aż stanie się miękka. Następnie schładzam. - Ogórka i rzodkiewki myje i kroje w drobną kostkę. - Koperek i szczypiorek myje i drobno siekam. - Schłodzoną botwinę mieszam z sokiem z cytryny i jogurtem, doprawiam solą. Dodaje pokrojone warzywa i szyjki rakowe. Mieszam i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. - Podaje z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jakiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych