Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
4 porcje
30 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 2)
Odkąd pamiętam Wiosną zawsze jadłam chłodnik litewski. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowy. Przepis odziedziczyłam po Mojej ukochanej Babci. ;)
Składniki
1 szt. pęczek botwiny wraz z buraczkami
1 szt. pęczek rzodkiewek
1 szt. pęczek koperku
1 szt. pęczek szczypiorku
1 szt. duży ogórek zielony
2 szt. jajka ugotowane na twardo
100 g szyjki rakowych z zalewy
1 l jogurt grecki
1 łyżka sok z cytryny
1 szczypta sół
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Zaczynam od umycia botwinki. Drobną ją kroje i wrzucam do garnka z wodą. Tak aby ją przykryć. Gotuje aż stanie się miękka. Następnie schładzam.
- Ogórka i rzodkiewki myje i kroje w drobną kostkę.
- Koperek i szczypiorek myje i drobno siekam.
- Schłodzoną botwinę mieszam z sokiem z cytryny i jogurtem, doprawiam solą. Dodaje pokrojone warzywa i szyjki rakowe. Mieszam i wstawiam do lodówki na około 2 godziny.
- Podaje z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jakiem.
Komentarze