Cydr
Cydr to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (od 1,2 do 8,5%). Powstaje z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Jego wygląd to mętny, klarowny kolor. Cydr charakteryzuje się lekko...
Czytaj więcej
Cydr to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (od 1,2 do 8,5%). Powstaje z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Jego wygląd to mętny, klarowny kolor. Cydr charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, orzeźwiającym, kwaskowym, o świeżym aromacie.
Produkowany jest z fermentacji moszczu jabłecznego. Produkcja przypomina produkcję piwa techniką górnej fermentacji. Napój produkowany jest w Wielkiej Brytanii, północnej Hiszpanii, północnej Francji i Niemczech. Popularność zyskał w całej Europie.
Rodzaje cydru
Cydr jabłkowy to podstawowa wersja wytwarzania cydru. Na rynku dostępne są jednak inne wersje smakowe. Cydr gruszkowy i cydr z winogron produkowane są w taki sam sposób, a do ich produkcji użyte są jedynie innego rodzaju owoce.
Jak podawać cydr?
Grzany cydr to jeden ze sposobów w jaki można podawać ten napój alkoholowy. Cydr należy podgrzewać przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, z dodatkiem cynamonu, cukru, skórki pomarańczowej i goździków. Po zagotowaniu wystarczy przelać do szklanek, a dla smaku dodać plasterki jabłek.
Można podawać go także w formie schłodzonej, z kostkami lodu lub wykonać samodzielnie domowy cydr. Zrobienie domowego cydru jest bardzo proste. Chcąc wyrobić np. 6 litrów cydru, potrzeba do jego produkcji 6,5 litra soku, ponieważ część wytrąci się podczas fermentacji. Sok musi być świeży, bez dodatków i ulepszaczy. Najlepiej połączyć różne rodzaje jabłek – kwaśne, słodkie i cierpkie. Gotowy sok należy przelać do fermentatora, dodając do niego drożdże. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 18-24° C. Cydr jest gotowy do rozlania w przeciągu 3-7 dni od momentu, gdy przez rurkę zacznie uchodzić gaz. Po rozlaniu do butelek należy przez ok. 2-3 tygodnie przechowywać je w temperaturze ok. 5-10° C. Po tym czasie cydr będzie gotowy do spożycia.