Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cydrowa galaretka

Opis wykonania

Nietypowy deser, który zaskoczy Twoich gości.

Galaretka to banalnie prosty deser, jednak przygotowany na bazie cydru, staje się wyjątkowy.

Opis przygotowania:

  1. Cydr razem z sokiem i listkami mięty podgrzej w garnku. Powinien być ciepły, ale nie wrzący
  2. Ściągnij garnek z ognia, wyciągnij miętę, dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Jabłko umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Ułóż je w miseczkach lub innych naczyniach i zalej przestudzonym cydrem. Następnie odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.

TIP

  • Do galaretki razem z jabłkami możesz dodać świeże listki mięty.
  • Jabłka możesz zastąpić brzoskwinią, gruszką, aronią lub truskawkami.
  • Podczas ogrzewania cydru możesz dodać cynamon lub miód.
  • Aby dodatkowo uatrakcyjnić wygląd galaretki odłóż ⅓ i gdy zacznie tężeć,, ubij ja mikserem. Powstanie piana, którą możesz udekorować galaretki.