Cydrowa galaretka
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Nietypowy deser, który zaskoczy Twoich gości.
Składniki
2 szklanki cydru
2 łyżki soku jabłkowego
4 łyżki żelatyny
1 jabłko
Listki mięty
Cydrowa galaretka
Cydrowa galaretka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Galaretka to banalnie prosty deser, jednak przygotowany na bazie cydru, staje się wyjątkowy.
Opis przygotowania:
- Cydr razem z sokiem i listkami mięty podgrzej w garnku. Powinien być ciepły, ale nie wrzący
- Ściągnij garnek z ognia, wyciągnij miętę, dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
- Jabłko umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Ułóż je w miseczkach lub innych naczyniach i zalej przestudzonym cydrem. Następnie odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.
TIP
- Do galaretki razem z jabłkami możesz dodać świeże listki mięty.
- Jabłka możesz zastąpić brzoskwinią, gruszką, aronią lub truskawkami.
- Podczas ogrzewania cydru możesz dodać cynamon lub miód.
- Aby dodatkowo uatrakcyjnić wygląd galaretki odłóż ⅓ i gdy zacznie tężeć,, ubij ja mikserem. Powstanie piana, którą możesz udekorować galaretki.
Komentarze