Cydrowa galaretka
                                            6 porcji
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Nietypowy deser, który zaskoczy Twoich gości. 
                
                Składniki
2 szklanki cydru
                                                            2 łyżki soku jabłkowego
                                                            4 łyżki żelatyny
                                                            1 jabłko
                                                            Listki mięty
                                                    Cydrowa galaretka
Cydrowa galaretka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Galaretka to banalnie prosty deser, jednak przygotowany na bazie cydru, staje się wyjątkowy.
Opis przygotowania:
- Cydr razem z sokiem i listkami mięty podgrzej w garnku. Powinien być ciepły, ale nie wrzący
 - Ściągnij garnek z ognia, wyciągnij miętę, dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
 - Jabłko umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Ułóż je w miseczkach lub innych naczyniach i zalej przestudzonym cydrem. Następnie odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.
 
TIP
- Do galaretki razem z jabłkami możesz dodać świeże listki mięty.
 - Jabłka możesz zastąpić brzoskwinią, gruszką, aronią lub truskawkami.
 - Podczas ogrzewania cydru możesz dodać cynamon lub miód.
 - Aby dodatkowo uatrakcyjnić wygląd galaretki odłóż ⅓ i gdy zacznie tężeć,, ubij ja mikserem. Powstanie piana, którą możesz udekorować galaretki.
 
                            
Komentarze