Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowy deser, który zaskoczy Twoich gości.

Składniki

2 szklanki cydru
2 łyżki soku jabłkowego
4 łyżki żelatyny
1 jabłko
Listki mięty

Opis wykonania

Galaretka to banalnie prosty deser, jednak przygotowany na bazie cydru, staje się wyjątkowy.

Opis przygotowania:

  1. Cydr razem z sokiem i listkami mięty podgrzej w garnku. Powinien być ciepły, ale nie wrzący
  2. Ściągnij garnek z ognia, wyciągnij miętę, dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Jabłko umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Ułóż je w miseczkach lub innych naczyniach i zalej przestudzonym cydrem. Następnie odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.

TIP

  • Do galaretki razem z jabłkami możesz dodać świeże listki mięty.
  • Jabłka możesz zastąpić brzoskwinią, gruszką, aronią lub truskawkami.
  • Podczas ogrzewania cydru możesz dodać cynamon lub miód.
  • Aby dodatkowo uatrakcyjnić wygląd galaretki odłóż ⅓ i gdy zacznie tężeć,, ubij ja mikserem. Powstanie piana, którą możesz udekorować galaretki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych