Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cydr gruszkowy

Cydr gruszkowy

Cydr gruszkowy nazywany jest również gruszecznikiem lub perrym. Powstaje z przefermentowanego soku z dojrzałych gruszek i jest pochodną cydru jabłkowego. Smakiem i sposobem wytwarzania jest podobny do produkcji cydru,...

Czytaj więcej
Cydr gruszkowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cydr gruszkowy nazywany jest również gruszecznikiem lub perrym. Powstaje z przefermentowanego soku z dojrzałych gruszek i jest pochodną cydru jabłkowego. Smakiem i sposobem wytwarzania jest podobny do produkcji cydru, ale do jego wykonania zamiast jabłek wykorzystuje się gruszki. Początek napoju sięga średniowiecza i powstał w Anglii. Jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich.

Czym się charakteryzuje i do czego podawać?

Cydr z gruszek ma słodki smak i silny owocowy aromat. Świetnie sprawdza się w upalne dni, ochładzając orzeźwiającym smakiem. Dobrze łączy się z deserami, ciastami, lodami, ale współgra także z daniami głównymi – pasuje do dań z grilla i dojrzałych serów. Cydr charakteryzuje się niską zawartością alkoholu, więc często wybierany jest jako zamiennik tradycyjnych napojów gazowanych. Cydry owocowe najlepiej przygotowuje się w okresie letnim, kiedy jest pełen dostęp do świeżych produktów.

Jak zrobić cydr gruszkowy?

Przepis na cydr gruszkowy jest bardzo prosty i możliwy do przygotowania w domu. Do wyprodukowania 10 litrów cydru należy zakupić 15 kg słodko-kwaśnych gruszek, a następnie pokroić je w ćwiartki i odstawić na 12 godzin. Z pomocą sokowirówki odciągnąć moszcz i dodać do niego wyciśnięty sok z 5 cytryn. Gotową miksturę należy przelać do butli w ¾ jej objętości, zamykając szczelnie wieczkiem z rurką fermentacyjną. Fermentacja musi przebiegać w ciepłym miejscu. Po 5 dniach, z butli trzeba usunąć osad. Resztę należy przelać do drugiej butli (do pełna), nadal zachowując szyjkę fermentacyjną. Tym razem fermentacja będzie przebiegać od 4 do 6 tygodni, więc warto butlę postawić w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Po tym czasie wystarczy przelać gotowy napój do butelek – jest już gotowy do spożycia.