Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sztuka mięsa niby taka zwykła,a jednak niecodzienna. Smaku dodaje tu cydr gruszkowy i śmietanka, a nadzienie to poezja smaku: orzechy włoskie i morele

Składniki

1,5 kg pieczeni wołowej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka olej
2 szt. cebule
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masło
1 szt. bułka grahamka
2 szt. średnie gruszki, obrane i otarte na grubych oczkach
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
50 g moreli suszonej na słońcu
30 g śliwki suszonej
4 szt. pomidory suszone na słońcu
3 łyżka pokrojonej natki pietruszki
rozmaryn i tymianek
450 ml cydru gruszkowego
4 łyżka syropu klonowego

Opis wykonania

Pieczeń wołową przekroić, nie docinając do końca i rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na czas przygotowania nadzienia. Cebule i czosnek lekko poddusić na maśle, ostudzić. Zmiksować w malakserze orzechy, morele, śliwki, pomidory i bułkę, przełożyć do miski. Dodać do nich cebulkę z czosnkiem, otarte gruszki, natkę pietruszki i listki tymianku. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć do środka wołowiny, zrolować, zawiązać na całej długości nitką bawełnianą. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem, ze wszystkich stron. Na dno patelni wlać 200 ml cydru i lekko odparować (zostawiając ok. połowę). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 220 C. Jeśli patelnia nadaje się do zapiekania to wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec mięso przez ok.90 minut,co jakiś czas wierzch polewając cydrem z patelni (lub przełożyć do brytfanny razem z cydrem z patelni i piec). Gdy mięso się upiecze to odłożyć je na bok, a na patelni przygotować sos: wlać pozostały cydr i syrop klonowy i odparować do 1/3 objętości. Następnie wlać śmietankę i jeszcze chwilkę pogotować do zagęszczenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, fasolką szparagową i sosem. Smacznego!

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Doskonały przepis na pyszny obiadek z rodziną ❤️