Cytrynówka
Cytrynówka – przepis na tradycyjne „limoncello” przekształcony z włoskiego na polski. To jedna z najbardziej klasycznych odmian alkoholu. Domowa cytrynówka – jeden z najpopularniejszych trunków Jest to rodzaj cytrynowego...
Czytaj więcej
Cytrynówka – przepis na tradycyjne „limoncello” przekształcony z włoskiego na polski. To jedna z najbardziej klasycznych odmian alkoholu.
Domowa cytrynówka – jeden z najpopularniejszych trunków
Jest to rodzaj cytrynowego likieru, który swój smak zawdzięcza dodatkowi skórki cytrynowej. Łączy w sobie mocny aromat wysokoprocentowego spirytusu z kwaskowatością cytryny. A osoby, które wolą słodsze alkohole, często dodają do niej jeszcze odrobinę miodu.
Cytrynówka – przepis od Akademii Smaku
Wykonanie cytrynówki w domowym zaciszu nie jest trudne. Ale oczywiście, jak w przypadku większości napojów i potraw, wymaga przestrzegania konkretnego przepisu. Jeśli chcesz pozostać przy tradycyjnym przepisie, to na pewno domowa cytrynówka na spirytusie powinna być Twoim pierwszym wyborem. Jeśli zaś należysz do osób lubiących słodki akcent w alkoholach, to spodoba Ci się nasza cytrynówka z miodem. W każdej wersji cytrynówki przepis polega na odpowiednim połączeniu wody, mocnego, czystego alkoholu i cytryny albo skórki cytrynowej. Smakosze cytrynówki twierdzą nawet, że dzięki dodatkowi cytryny, domowy cytrynowy trunek ma dobry wpływ na odporność! Można podawać ją samodzielnie, a także jako dodatek do drinków i herbat mrożonych.