Nalewka

Nalewka

 

Najlepszy przepis na nalewkę?

Nalewka owocowa to rodzaj alkoholu, którego popularność jest coraz większa. Powoli odchodzimy od czystych alkoholi i częściej wybieramy te orzeźwiające, owocowe – taka jest właśnie typowa nalewka z owoców. Przepis na nalewkę zwykle bazuje na procesie maceracji, czyli zalewania mocnym alkoholem składników, z których ma powstać nalewka – na przykład owoców, liści, ziół, itp. Nalewka owocowa może być dosładzana cukrem albo miodem – jednak trzeba uważać na fakt, że im słodszy alkohol, tym ma więcej cukru i kalorii.

Nalewka z owoców 

Nalewki z owoców dawniej zwano ratafiami. Obecnie częściej określamy je potocznie od nazwy owoców, z jakich są wykonywane. Nasze ulubione to wiśniówka, malinówka czy jeżynówka. Z czego jeszcze zrobić nalewkę owocową? Warto podkreślić, że do nalewek owocowych najlepiej nadają się owoce soczyste, łatwe do zmiażdżenia, aromatyczne, a nawet te bardziej kwaskowate – oczywiście ich kwaśność w procesie maceracji i destylacji maleje.

Polska słynie z wielu niedocenianych owoców, w tym z rokitnika – podobnego do jarzębiny, a jednak mającego swoje wyjątkowe cechy, także zdrowotne. Dlatego też warto wykorzystywać go w nalewkach. Jednak nie tylko polskie owoce nadają się do tworzenia pysznych trunków. Na przykład nalewka owocowa z jagód goji (także suszonych) z pewnością zachwyci gości swoim wyjątkowym aromatem.