Dorsz
Kiedyś niedocenieny, dziś dania przyrządzodzone z dorsza należą do wykwintnego menu. Ryba ta charakteryzuje się jędrnym, miękkim i delikatnym mięsem, dlatego jest tak popularna i chętnie serwowana nie tylko w restauracjach, ale i na domowych stołach. Mięso z dorsza jest również bardzo zdrowe i lekkostrawne. Zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, a także mnóstwo minerałów takich jak fosfor czy magnez. Rybę tę szczególnie poleca się osobom walczącym z nadwagą, cukrzycą i podwyższonym poziomem cholesterolu.
Wiesz już, że ryby powinny gościć na stole nie tylko od święta, ale nie masz na nie pomysłu? W Akademii Smaku mamy mnóstwo przepisów – zobacz, dlaczego warto zdecydować się na dorsza.
Dorsz smażony
W tej najczęściej serwowanej formie, dorsz wcale nie musi pozostać nudną rybą z frytkami. Usmażyć dorsza jak zawsze? Pewnie, ale podaj go w zupełnie inny sposób, na przykład jako:
-
burger rybny,
-
paluszki rybne,
-
filet w pomidorach.
Dorsz pieczony, duszony i grillowany
Wypróbuj jeden z naszych przepisów na dorsza pieczonego w piekarniku lub grillowanego. Pieczony dorsz jest soczysty i równie smaczny jak przygotowany tradycyjnie, ale o wiele zdrowszy. Jeśli obawiasz się mdłego smaku ryby, w Akademii Smaku znajdziesz przepis na:
-
dorsza z salsą z awokado,
-
dorsza serwowanego z jabłkami,
-
zapiekankę rybną.
Grillowana ryba z warzywami, z dodatkiem ziół i przypraw, to prawdziwa rozkosz da podniebienia i niskokaloryczny posiłek. Jedną z propozycji, jakie znajdziesz w Akademii Smaku jest grillowany dorsz z migdałami i cukinią. Doskonale smakuje także z grillowanymi szparagami oraz bakłażanem.
Na koniec mała wariacja kulinarna, czyli przepis na egzotyczną sałatkę z dorszem.
Mamy nadzieję, że z naszymi przepisami ryby częściej zagoszczą na Twoim stole!