Panierowany dorsz ze śliwkami i kiszoną kapustą.
- Na głębokiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i grubo pokrojone śliwki.
- Kiszoną kapustę przepłukuję, siekam i dorzucam do patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, 3 łyżki miodu zalewam sokiem z kiszonej kapusty.
- Całość duszę. Pod koniec duszenia dorzucam garść majeranku.
- Dorsza panieruję kolejno w mące i serze startym na drobnych oczkach. Podsmażam na maśle.
- Łączę śmietanę, chrzan, sól i pieprz oraz sok z cytryny.
- Kawałki dorsza podaję na kapuście z chrzanową śmietaną.
TIP
Aby wycisnąć z cytryny maksymalną ilość soku – po umyciu jej, masuję cytrynę – przyciskam ją wnętrzem dłoni do blatu i roluję – dzięki temu, po przekrojeniu i wyciśnięciu cytryny uzyskam duuuuużo soku.