Dorsz w serowej panierce
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Panierowany dorsz ze śliwkami i kiszoną kapustą.
Składniki
300 g filet z dorsza
kubek kwaśnej śmietany
100 g sera Bursztyn
kawałek chrzanu
1 szczypta soli i pieprzu
sok z cytryny
mąka pszenna
300 g kiszonej kapusty
1 szklanka soku z kiszonej kapusty
garść śliwek wędzonych
cebula
1 łyżka oleju
liście laurowe
ziele angielskie
3 łyżka miodu
majeranek
Dorsz w serowej panierce
Dorsz w serowej panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na głębokiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i grubo pokrojone śliwki.
- Kiszoną kapustę przepłukuję, siekam i dorzucam do patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, 3 łyżki miodu zalewam sokiem z kiszonej kapusty.
- Całość duszę. Pod koniec duszenia dorzucam garść majeranku.
- Dorsza panieruję kolejno w mące i serze startym na drobnych oczkach. Podsmażam na maśle.
- Łączę śmietanę, chrzan, sól i pieprz oraz sok z cytryny.
- Kawałki dorsza podaję na kapuście z chrzanową śmietaną.
TIP
Aby wycisnąć z cytryny maksymalną ilość soku – po umyciu jej, masuję cytrynę – przyciskam ją wnętrzem dłoni do blatu i roluję – dzięki temu, po przekrojeniu i wyciśnięciu cytryny uzyskam duuuuużo soku.
Komentarze