Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Panierowany dorsz ze śliwkami i kiszoną kapustą.

Składniki

300 g filet z dorsza
kubek kwaśnej śmietany
100 g sera Bursztyn
kawałek chrzanu
1 szczypta soli i pieprzu
sok z cytryny
mąka pszenna
300 g kiszonej kapusty
1 szklanka soku z kiszonej kapusty
garść śliwek wędzonych
cebula
1 łyżka oleju
liście laurowe
ziele angielskie
3 łyżka miodu
majeranek

Opis wykonania

  1. Na głębokiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i grubo pokrojone śliwki.
  2. Kiszoną kapustę przepłukuję, siekam i dorzucam do patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, 3 łyżki miodu zalewam sokiem z kiszonej kapusty.
  3. Całość duszę. Pod koniec duszenia dorzucam garść majeranku.
  4. Dorsza panieruję kolejno w mące i serze startym na drobnych oczkach. Podsmażam na maśle.
  5. Łączę śmietanę, chrzan, sól i pieprz oraz sok z cytryny.
  6. Kawałki dorsza podaję na kapuście z chrzanową śmietaną.

TIP

Aby wycisnąć z cytryny maksymalną ilość soku – po umyciu jej, masuję cytrynę – przyciskam ją wnętrzem dłoni do blatu i roluję – dzięki temu, po przekrojeniu i wyciśnięciu cytryny uzyskam duuuuużo soku.

 

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych