Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dorsz

Dorsz

Kiedyś niedocenieny, dziś dania przyrządzodzone z dorszanależą do wykwintnego menu. Ryba ta charakteryzuje się jędrnym, miękkim i delikatnym mięsem, dlatego jest tak popularnai chętnie serwowana nie tylko w restauracjach,...

Czytaj więcej
Dorsz
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kiedyś niedocenieny, dziś dania przyrządzodzone z dorsza należą do wykwintnego menu. Ryba ta charakteryzuje się jędrnym, miękkim i delikatnym mięsem, dlatego jest tak popularna i chętnie serwowana nie tylko w restauracjach, ale i na domowych stołach. Mięso z dorsza jest również bardzo zdrowe i lekkostrawne. Zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, a także mnóstwo minerałów takich jak fosfor czy magnez. Rybę tę szczególnie poleca się osobom walczącym z nadwagą, cukrzycą i podwyższonym poziomem cholesterolu.

Wiesz już, że ryby powinny gościć na stole nie tylko od święta, ale nie masz na nie pomysłu? W Akademii Smaku mamy mnóstwo przepisów – zobacz, dlaczego warto zdecydować się na dorsza.

 

Dorsz smażony

 

W tej najczęściej serwowanej formie, dorsz wcale nie musi pozostać nudną rybą z frytkami. Usmażyć dorsza jak zawsze? Pewnie, ale podaj go w zupełnie inny sposób, na przykład jako:

 

  • burger rybny,

  • paluszki rybne,

  • filet w pomidorach.

 

Dorsz pieczony, duszony i grillowany

 

Wypróbuj jeden z naszych przepisów na dorsza pieczonego w piekarniku lub grillowanego. Pieczony dorsz jest soczysty i równie smaczny jak przygotowany tradycyjnie, ale o wiele zdrowszy.  Jeśli obawiasz się mdłego smaku ryby, w Akademii Smaku znajdziesz przepis na: 

 

  • dorsza z salsą z awokado, 

  • dorsza serwowanego z jabłkami, 

  • zapiekankę rybną.

 

Grillowana ryba z warzywami, z dodatkiem ziół i przypraw, to prawdziwa rozkosz da podniebienia i niskokaloryczny posiłek. Jedną z propozycji, jakie znajdziesz w Akademii Smaku jest grillowany dorsz z migdałami i cukinią. Doskonale smakuje także z grillowanymi szparagami oraz bakłażanem.

Na koniec mała wariacja kulinarna, czyli przepis na egzotyczną  sałatkę z dorszem.

 

Mamy nadzieję, że z naszymi przepisami ryby częściej zagoszczą na Twoim stole!