Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ryby

Ryby

Ryby mają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, azwiązku z tym, muszą być dostarczane...

Czytaj więcej
Ryby
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ryby mają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, a związku z tym, muszą być dostarczane do organizmu razem z pożywieniem.

Według zaleceń lekarzy i dietetyków, ryby powinny gościć na naszych stołach co najmniej dwa razy w tygodniu. Wyróżnia się dwa rodzaje ryb: morskie (makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut) i słodkowodne (karp, pstrąg, sandacz, jesiotr). Podpowiadamy, jak przygotować smaczne danie z rybą w roli głównej.

 

Jak przyrządzić rybę? 

Oto jest pytanie! Wiele osób je zadaje, nie mając pomysłu, co z nią zrobić. Dania z rybą to nie tylko panierowany filet z ziemniakami lub frytkami. Delikatne mięso ryb można przygotować na wiele sposobów: można je dusić, grillować, piec oraz smażyć. Potrawy z ryb są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pożywne. Z tego względu warto, by regularnie pojawiały się na naszych talerzach. Równocześnie warto próbować różnych rodzajów ryb. Dzięki sprawdzonym przepisom w tej części Akademii Smaku nie musisz obawiać się przyrządzania nawet mniej znanych gatunków. 

 

Ryba nie tylko na obiad

Większość osób kojarzy rybę z daniami obiadowymi. Są one szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące. Aby każde kolejne danie z rybą się wyróżniało, można je podawać na wiele sposobów. Wypróbuj nasze przepisy na:

 

  • pstrąga pieczonego,
  • grillowanego dorsza,
  • sandacza z boczkiem,
  • karmazyna, 
  • stek z tuńczyka. 

 

Nietypową propozycją dania z rybą będą pierogi z pstrągiem. Osoby lubiące eksperymenty, powinny wypróbować przepis na sałatkę z grillowanym łososiem i malinami. 

Szukając inspirujących dań z ryb, nie warto ograniczać się wyłącznie do dań obiadowych. Z ryb można przygotować smakowite lunche i kolacje, takie jak: 

 

sałatka warstwowa z tuńczykiem,
tatar z pstrąga,
śledzie w oleju,
rolada z łososia,
a nawet tacos z rybą. 

 

Ryba podana w odmienny sposób za każdym razem będzie inaczej smakowała. Dzięki temu unikniesz nudy i monotonii w kuchni. Spróbuj!