Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

Zielone pomidory – właściwości Zielone pomidory mają nie tylko niezwykły smak, ale i działanie prozdrowotne. Przede wszystkim mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co zawdzięczają tomatynie. Tomatyna nie tylko pełni...

Czytaj więcej
Dżem z zielonych pomidorów
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zielone pomidory – właściwości

Zielone pomidory mają nie tylko niezwykły smak, ale i działanie prozdrowotne. Przede wszystkim mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co zawdzięczają tomatynie. Tomatyna nie tylko pełni funkcje obronne w organizmie, ale i zapobiega zaparciom. Ponadto zielone pomidory obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a dzięki dużej zawartości potasu zmniejsza się ryzyko różnych chorób układu krwionośnego. Osoby, które chcą stracić dodatkowe kilogramy mogą jeść zielone pomidory bez wyrzutów sumienia, ponieważ są niskokaloryczne i doskonałym źródłem błonnika.

Zastosowanie zielonych pomidorów w kuchni

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać zielone pomidory w kuchni to z pewnością zainteresuje Cię przepis na dżem z pomidorów lub konfitura pomidorowa. Taki własnoręcznie przygotowany dżem jest idealnym dodatkiem do kanapek czy ciast, a jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie pomidorów, wycięcie środka i pokrojenie w kostkę. Następnie należy wymieszać je z cukrem żelującym i przyprawami i tak powstałą masę zagotować na dużym ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu natychmiast przełożyć dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.