Dżem z zielonych pomidorów
Zielone pomidory – właściwości Zielone pomidory mają nie tylko niezwykły smak, ale i działanie prozdrowotne. Przede wszystkim mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co zawdzięczają tomatynie. Tomatyna nie tylko pełni...
Czytaj więcej
Zielone pomidory – właściwości
Zielone pomidory mają nie tylko niezwykły smak, ale i działanie prozdrowotne. Przede wszystkim mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co zawdzięczają tomatynie. Tomatyna nie tylko pełni funkcje obronne w organizmie, ale i zapobiega zaparciom. Ponadto zielone pomidory obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a dzięki dużej zawartości potasu zmniejsza się ryzyko różnych chorób układu krwionośnego. Osoby, które chcą stracić dodatkowe kilogramy mogą jeść zielone pomidory bez wyrzutów sumienia, ponieważ są niskokaloryczne i doskonałym źródłem błonnika.
Zastosowanie zielonych pomidorów w kuchni
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać zielone pomidory w kuchni to z pewnością zainteresuje Cię przepis na dżem z pomidorów lub konfitura pomidorowa. Taki własnoręcznie przygotowany dżem jest idealnym dodatkiem do kanapek czy ciast, a jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie pomidorów, wycięcie środka i pokrojenie w kostkę. Następnie należy wymieszać je z cukrem żelującym i przyprawami i tak powstałą masę zagotować na dużym ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu natychmiast przełożyć dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.