Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 8 osób

Intrygujący dżem o nietypowej barwie i wyjątkowym smaku.

Warzywne dżemy są coraz bardziej popularne. Wyróżnia je intensywny kolor oraz wyrazisty smak.



Opis przygotowania:



  1. Blenderem zmiksuj pomidory, w miarę możliwości, na gładką masę.

  2. Następnie przełóż ją na patelnię i podsmażaj około 15 minut, aby cześć wody odparowała. Dodaj cukier i podsmażaj kolejne 15 minut. Jeżeli całość będzie dalej płynna wydłuż czas smażenia do 30 minut.

  3. Gdy całość zacznie gęstnieć dodaj sok i skórkę z cytryny.

  4. Gorący dżem rozlej do słoików i natychmiast zakręć. Odstaw do wystudzenia. Dżemy można zapasteryzować.

TIP



  • Pomidory wykorzystane do tego przepisu powinny być twarde i jędrne.

  • Cytryny możesz zamienić na dużą pomarańczę. Wykorzystaj wtedy również skórkę.

  • Jeśli nie chcesz dżemu z pestkami, pomidory przed miksowaniem należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie uprażyć na patelni i przetrzeć przez sito.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Skąd pochodzą te potrawy?

Chaczapuri to potrawa kuchni:

 Chaczapuri to potrawa kuchni: