Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem z zielonych pomidorów

Opis wykonania

Intrygujący dżem o nietypowej barwie i wyjątkowym smaku.

Warzywne dżemy są coraz bardziej popularne. Wyróżnia je intensywny kolor oraz wyrazisty smak.

Opis przygotowania:

  1. Blenderem zmiksuj pomidory, w miarę możliwości, na gładką masę.
  2. Następnie przełóż ją na patelnię i podsmażaj około 15 minut, aby cześć wody odparowała. Dodaj cukier i podsmażaj kolejne 15 minut. Jeżeli całość będzie dalej płynna wydłuż czas smażenia do 30 minut.
  3. Gdy całość zacznie gęstnieć dodaj sok i skórkę z cytryny.
  4. Gorący dżem rozlej do słoików i natychmiast zakręć. Odstaw do wystudzenia. Dżemy można zapasteryzować.

TIP

  • Pomidory wykorzystane do tego przepisu powinny być twarde i jędrne.
  • Cytryny możesz zamienić na dużą pomarańczę. Wykorzystaj wtedy również skórkę.
  • Jeśli nie chcesz dżemu z pestkami, pomidory przed miksowaniem należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie uprażyć na patelni i przetrzeć przez sito.

Bosch do kuchni