Intrygujący dżem o nietypowej barwie i wyjątkowym smaku.
Warzywne dżemy są coraz bardziej popularne. Wyróżnia je intensywny kolor oraz wyrazisty smak.
Opis przygotowania:
- Blenderem zmiksuj pomidory, w miarę możliwości, na gładką masę.
- Następnie przełóż ją na patelnię i podsmażaj około 15 minut, aby cześć wody odparowała. Dodaj cukier i podsmażaj kolejne 15 minut. Jeżeli całość będzie dalej płynna wydłuż czas smażenia do 30 minut.
- Gdy całość zacznie gęstnieć dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Gorący dżem rozlej do słoików i natychmiast zakręć. Odstaw do wystudzenia. Dżemy można zapasteryzować.
TIP
- Pomidory wykorzystane do tego przepisu powinny być twarde i jędrne.
- Cytryny możesz zamienić na dużą pomarańczę. Wykorzystaj wtedy również skórkę.
- Jeśli nie chcesz dżemu z pestkami, pomidory przed miksowaniem należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie uprażyć na patelni i przetrzeć przez sito.