Przepisy na przetwory i kiszonki: z ogórków, z dyni

W wielu polskich domach kuchenne półki uginają się pod ciężarem słoików z przetworami. I bardzo dobrze! Jakie pyszności są w nich zamknięte? Przeróżne! Sposobów na konserwacje warzyw i owoców jest kilka. W tej części Akademii Smaku znajdziesz przepisy na dżemy, marmolady, przeciery, kiszonki i marynaty. Dla każdego coś pysznego! Przetwory z warzyw i owoców to zasłużenie jeden z przysmaków kuchni polskiej. Bardzo często są jednym z ulubionych smaków pamiętanych z dzieciństwa. To nie tylko niezastąpione doznania smakowe, ale i ogromna dawka witamin.

Prozdrowotne właściwości kiszenia znane są od dawna. Jest to też najpopularniejszy pomysł na przetwory z ogórków. Kisić można o wiele więcej! Kiszone buraki, kiszone marchewki, kiszone rzodkiewki czy kiszone śliwki – to tylko niektóre przykłady na kiszonki z warzyw i owoców. A co z marynowaniem? Zalewy octowej użyć można nie tylko do grzybów, ale również do przetworów z dyni czy przetworów z cukinii lub gruszek. Czy przetwory z pomidorów to zawsze przeciery? Oczywiście, że nie! U nas znajdziesz przepisy na dżem z pomidorów, a nawet z ogórków! Są też przepisy na klasyczne marmolady i konfitury, a także na ich unowocześnione wersje. Sprawdź nasze propozycje i odkryj nowe smaki! Na zdrowie!