Fasolka po bretońsku
Fasola po bretońsku to w Polsce jedno z najpopularniejszych dań barowych. Choć nazwa sugeruje, że danie pochodzi z kuchni francuskiej, nie jest nad Loarą znane. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej...
Czytaj więcej
Fasola po bretońsku to w Polsce jedno z najpopularniejszych dań barowych. Choć nazwa sugeruje, że danie pochodzi z kuchni francuskiej, nie jest nad Loarą znane. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od dań ze specjalnej odmiany fasoli, przypominającej naszą odmianę Jaś w nieco mniejszej wersji, przygotowywanych we francuskiej Bretanii. Podobne danie znane jest w Wielkiej Brytanii pod nazwą baked beans.
Dodatki do fasolki po bretońsku
Sycące i rozgrzewające danie jakim jest fasolka po bretońsku to idealna potrawa na zimę i jesienne chłody. Przepis na fasolkę po bretońsku jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jak wszystkie dania jednogarnkowe nie wymaga też wielu skomplikowanych czynności – smaki przenikających się składników to cała tajemnica tego dania. Najpopularniejsza jest fasolka po bretońsku z kiełbasą lub boczkiem, nieco ostrzejszy smak można uzyskać dodając pokrojone w cienkie plasterki chorizo. Przygotuj w domu pyszną i rozgrzewającą fasolkę po bretońsku według sprawdzonego przepisu!