Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasola po bretońsku to w Polsce jedno z najpopularniejszych dań barowych. Choć nazwa sugeruje, że danie pochodzi z kuchni francuskiej, nie jest nad Loarą znane. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej...

Czytaj więcej
Fasolka po bretońsku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Fasola po bretońsku to w Polsce jedno z najpopularniejszych dań barowych. Choć nazwa sugeruje, że danie pochodzi z kuchni francuskiej, nie jest nad Loarą znane. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od dań ze specjalnej odmiany fasoli, przypominającej naszą odmianę Jaś w nieco mniejszej wersji, przygotowywanych we francuskiej Bretanii. Podobne danie znane jest w Wielkiej Brytanii pod nazwą baked beans.

Dodatki do fasolki po bretońsku

Sycące i rozgrzewające danie jakim jest fasolka po bretońsku to idealna potrawa na zimę i jesienne chłody. Przepis na fasolkę po bretońsku jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jak wszystkie dania jednogarnkowe nie wymaga też wielu skomplikowanych czynności – smaki przenikających się składników to cała tajemnica tego dania. Najpopularniejsza jest fasolka po bretońsku z kiełbasą lub boczkiem, nieco ostrzejszy smak można uzyskać dodając pokrojone w cienkie plasterki chorizo. Przygotuj w domu pyszną i rozgrzewającą fasolkę po bretońsku według sprawdzonego przepisu!