Makaron z warzywami i jajkiem benedyktyńskim
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszny i zdrowy makaron z mnóstwem warzyw i jajkiem benedyktyńskim doda energii na resztę dnia.
Składniki
100 g makaron gryczany al dente
0,5 szklanka gotowane główki brokuł
0,5 szklanka gotowana fasolka po bretońsku
1 szt. marchew pokrojona w cienkie słupki
5 łyżka sos sojowy
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
1 szt. jajko benedyktyńskie
2 łyżka olej z papryczką chili
Makaron z warzywami i jajkiem benedyktyńskim
Makaron z warzywami i jajkiem benedyktyńskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - al dente. Brokuł i fasolkę krótko gotujemy w gorącej wodzie - mają być także al dente. Na patelni grzejemy olej, wrzucamy cienkie słupki marchewki i chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, brokuł, fasolkę, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu, jajko rozbijamy do szklanki, tuż przed wrzuceniem go do gotującej, ale nie wrzącej wody, zakręcamy w garnku łyżką i wlewamy jajko. Gotujemy 3 min., by środek był płynny. Na talerz wykładamy makaron z warzywami. Na wierzch układamy jajko. Ozdabiamy kolorowym pieprzem i solą himalajską. Smacznego ;)
Komentarze