Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z warzywami i jajkiem benedyktyńskim

Makaron z warzywami i jajkiem benedyktyńskim
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny i zdrowy makaron z mnóstwem warzyw i jajkiem benedyktyńskim doda energii na resztę dnia.

Składniki

100 g makaron gryczany al dente
0,5 szklanka gotowane główki brokuł
0,5 szklanka gotowana fasolka po bretońsku
1 szt. marchew pokrojona w cienkie słupki
5 łyżka sos sojowy
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
1 szt. jajko benedyktyńskie
2 łyżka olej z papryczką chili

Opis wykonania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - al dente. Brokuł i fasolkę krótko gotujemy w gorącej wodzie - mają być także al dente. Na patelni grzejemy olej, wrzucamy cienkie słupki marchewki i chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, brokuł, fasolkę, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu, jajko rozbijamy do szklanki, tuż przed wrzuceniem go do gotującej, ale nie wrzącej wody, zakręcamy w garnku łyżką i wlewamy jajko. Gotujemy 3 min., by środek był płynny. Na talerz wykładamy makaron z warzywami. Na wierzch układamy jajko. Ozdabiamy kolorowym pieprzem i solą himalajską. Smacznego ;)
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MARTA
Smacznie, zdrowo, efektownie, super!