Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne polskie danie w nowej, zdrowszej wersji.

Składniki

1 szt. puszka czerwonej fasoli
1 szt. puszka pomidorów,
kawałek wędzonej kiełbasy,
3 szt. plastry boczku
1 szt. duża czerwona cebula,
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masła
sól, pieprz

Opis wykonania

Wbrew pozorom tradycyjne danie może być jednocześnie smaczne, apetyczne i zdrowe. Wystarczy starannie dobrać składniki i określić właściwe proporcje. Ten przepis pokochają wszyscy, nawet miłośnicy tradycyjnych i dobrze znanych starych smaków. 

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż delikatnie na maśle, dodając kolejno pokrojoną kiełbasę i boczek. Składniki smaż na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj fasolę i pomidory. Duś pod przykryciem ok 30 minut.

TIP:

Jeśli lubisz zdecydowane i ostre smaki dodaj do kilka kropel tabasco.

 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Fasolka to idealne danie na każdą okazję, nawet na przejedzenie po świętach! ;)
MiszelPiszel
Gotuję regularnie, bo Fasolka po bretońsku jest pyszna i zdrowa!
Patrycja Lewandowska
Pyszna fasolka, u mnie podana do śniadania
Marta
Pyszna, sycąca, klasyczna zupka kuchni polskiej :)