Gofry
Chcesz przywołać wspomnienie wakacji nad Bałtykiem? Zrób chrupiące gofry! Ze słodkim dodatkiem karmelizowanych owoców, z chmurką bitej śmietany albo z konfiturą czy posypane cukrem pudrem.
Gofry belgijskie
Nieco inny smak mają gofry belgijskie, przygotowywane z ciasta drożdżowego. Delikatne ciasto wypiekane w wysokiej temperaturze w gofrownicy o delikatnej, niemal przezroczystej strukturze, przez którą niemalże można patrzeć. Tradycyjnie podawane były z roztopionym masłem, dziś jednak, podobnie jak gofry tradycyjne, najczęściej serwowane są z owocami, cukrem pudrem lub polane roztopioną czekoladą.
Pomysły na gofry
Puszyste i chrupiące wafle o charakterystycznej kratce przygotowywane w gofrownicy to doskonały pomysł na podwieczorek czy słodką przekąskę w ciągu dnia. Możesz je zabrać do pracy albo zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie. Jeśli ciasto na gofry przygotujesz nieco słodsze niż w przepisie, będą smaczne jedynie lekko posypane pudrem.
Tradycyjna receptura na ciasto gofrowe składa się z mąki, cukru, jaj, mleka i roztopionego masła, ale mamy także przepis na gofry fit. Wypróbuj także przepis na gofry ziemniaczane, jaglane lub orkiszowe. Teraz, kiedy najdzie cię ochota na pyszne, chrupiące gofry możesz przygotować je samodzielnie w domu.