Jajka po szkocku
Wielu z nas słysząc „jajka po szkocku”, zastanawia się, co to za potrawa i jak ją zrobić. Poniżej wyjaśniamy, skąd wzięła się ich nazwa oraz podajemy przepis na jajka...
Czytaj więcej
Wielu z nas słysząc „jajka po szkocku”, zastanawia się, co to za potrawa i jak ją zrobić. Poniżej wyjaśniamy, skąd wzięła się ich nazwa oraz podajemy przepis na jajka po szkocku, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Trochę historii
Sugerując się nazwą, można by pomyśleć, że jajka po szkocku, czyli „scotch eggs” pochodzą ze Szkocji, lecz tak naprawdę zaczęto je sprzedawać w XVIII wieku w Londynie. Miały być smaczną przekąską na drogę, o wiele lepszą niż tradycyjne jajka na twardo. Najprawdopodobniej na samym początku nazywały się „scotched eggs”, co odnosiło się do pokrojonego mięsa, z którego robiono farsz do jajek.
Jak je przyrządzić?
Przygotowywanie dania zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie zetrzyj cebulę i wymieszaj z mięsem mielonym, bułką tartą oraz surowym jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Opcjonalnie można dodać ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, tymianek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Ugotowane jajka należy obtoczyć w przygotowanej mieszance mięsnej, a następnie opanierować. W tym celu najpierw zanurzaj je w mące, potem w ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż w rondelku tak przygotowane jajka przez około 8 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na zimno lub na ciepło, z dodatkiem chrzanu lub majonezu.