Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Wielu z nas słysząc „jajka po szkocku”, zastanawia się, co to za potrawa i jak ją zrobić. Poniżej wyjaśniamy, skąd wzięła się ich nazwa oraz podajemy przepis na jajka...

Czytaj więcej
Jajka po szkocku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Wielu z nas słysząc „jajka po szkocku”, zastanawia się, co to za potrawa i jak ją zrobić. Poniżej wyjaśniamy, skąd wzięła się ich nazwa oraz podajemy przepis na jajka po szkocku, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Trochę historii

Sugerując się nazwą, można by pomyśleć, że jajka po szkocku, czyli „scotch eggs” pochodzą ze Szkocji, lecz tak naprawdę zaczęto je sprzedawać w XVIII wieku w Londynie. Miały być smaczną przekąską na drogę, o wiele lepszą niż tradycyjne jajka na twardo. Najprawdopodobniej na samym początku nazywały się „scotched eggs”, co odnosiło się do pokrojonego mięsa, z którego robiono farsz do jajek.

Jak je przyrządzić?

Przygotowywanie dania zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie zetrzyj cebulę i wymieszaj z mięsem mielonym, bułką tartą oraz surowym jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Opcjonalnie można dodać ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, tymianek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Ugotowane jajka należy obtoczyć w przygotowanej mieszance mięsnej, a następnie opanierować. W tym celu najpierw zanurzaj je w mące, potem w ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż w rondelku tak przygotowane jajka przez około 8 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na zimno lub na ciepło, z dodatkiem chrzanu lub majonezu.