Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jajka po szkocku nauczyłam się przygotowywać w Edynburgu, jednak moja wersja jest odchudzona, bo zamiast smażona w głębokim tłuszczu - pieczona.

Składniki

500 g mięso mielone z indyka
16 szt. jajka przepiórcze
1 szt. jajko kurze
30 g len mielony
1 szt. kolendra świeża
1 szczypta sól, pieprz
1 szt. dymka
1 łyżka oliwa

Opis wykonania

Jajka przepiórcze ugotować i obrać. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną na łyżce oliwy cebulkę dymkę (wraz z zieloną częścią). Doprawić solą i pieprzem, posiekaną kolendrę, jajko kurze i wymieszać. Dodać len mielony (może być też bułka tarta), aby masa nabrała sytości i dała się formować. Tworzyć kulki obtaczając przepiórcze jajka masą mięsną. Uformowane kulki kłaść w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem. Podawać z pieczonymi warzywami lub ulubioną lekką sałatką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych