Pieczone jajka przepiórcze
4 porcje
Średnie
Jajka po szkocku nauczyłam się przygotowywać w Edynburgu, jednak moja wersja jest odchudzona, bo zamiast smażona w głębokim tłuszczu - pieczona.
Składniki
500 g mięso mielone z indyka
16 szt. jajka przepiórcze
1 szt. jajko kurze
30 g len mielony
1 szt. kolendra świeża
1 szczypta sól, pieprz
1 szt. dymka
1 łyżka oliwa
Pieczone jajka przepiórcze
Pieczone jajka przepiórcze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka przepiórcze ugotować i obrać. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną na łyżce oliwy cebulkę dymkę (wraz z zieloną częścią). Doprawić solą i pieprzem, posiekaną kolendrę, jajko kurze i wymieszać. Dodać len mielony (może być też bułka tarta), aby masa nabrała sytości i dała się formować. Tworzyć kulki obtaczając przepiórcze jajka masą mięsną. Uformowane kulki kłaść w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem. Podawać z pieczonymi warzywami lub ulubioną lekką sałatką.
Komentarze