Klops
Klops czyli pieczeń rzymska to przebój czasów PRL-u, serwowany na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny do kanapek. Pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonego mięsa...
Czytaj więcej
Klops czyli pieczeń rzymska to przebój czasów PRL-u, serwowany na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny do kanapek.
Pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonego mięsa upieczonego w foremce. Mięso na pieczeń powinno mieć konsystencję taką jak na kotlety mielone, z tą różnicą, że mięsa nie dzielimy na małe porcje. Pieczeń rzymską można przygotować z dodatkiem jajek na twardo, które układa się wzdłuż, w środku masy mięsnej – po upieczeniu klops z jakiem wygląda efektownie i dobrze smakuje.
Potrawy z mięsa mielonego
Klops można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Bazą jest połączenie mielonego mięsa, bułki pszennej, jajka, cebuli, czosnku, soli i pieprzu oraz ulubionych przypraw. Z takiej bazy oprócz klopsa pieczonego w piekarniku można zrobić kotlety mielone lub pulpety. Tych ostatnich można przygotować większą liczbę. Jeśli zostaną ugotowane w wodzie, będą podstawą dwóch różnych smakowo dań obiadowych – klopsiki w sosie pomidorowym z ryżem lub klopsy w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną przygotujesz w kilkanaście minut, dusząc gotowe mięsne kulki z przygotowanym sosie – dwa obiady i mniej czasu spędzonego w kuchni.