Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klops

Klops

Klops czyli pieczeń rzymska to przebój czasów PRL-u, serwowany na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny do kanapek. Pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonego mięsa...

Czytaj więcej
Klops
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Klops czyli pieczeń rzymska to przebój czasów PRL-u, serwowany na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny do kanapek.

Pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonego mięsa upieczonego w foremce. Mięso na pieczeń powinno mieć konsystencję taką jak na kotlety mielone, z tą różnicą, że mięsa nie dzielimy na małe porcje. Pieczeń rzymską można przygotować z dodatkiem jajek na twardo, które układa się wzdłuż, w środku masy mięsnej – po upieczeniu klops z jakiem wygląda efektownie i dobrze smakuje.

Potrawy z mięsa mielonego

Klops można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Bazą jest połączenie mielonego mięsa, bułki pszennej, jajka, cebuli, czosnku, soli i pieprzu oraz ulubionych przypraw. Z takiej bazy oprócz klopsa pieczonego w piekarniku można zrobić kotlety mielone lub pulpety. Tych ostatnich można przygotować większą liczbę. Jeśli zostaną ugotowane w wodzie, będą podstawą dwóch różnych smakowo dań obiadowych – klopsiki w sosie pomidorowym z ryżem lub klopsy w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną przygotujesz w kilkanaście minut, dusząc gotowe mięsne kulki z przygotowanym sosie – dwa obiady i mniej czasu spędzonego w kuchni.