Pieczeń rzymska z jajkiem i sosem koperkowym
4 porcje
75 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pieczeń rzymska z jajkiem i sosem koperkowym
Pieczeń rzymska z jajkiem i sosem koperkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do przestudzenia.
Mięso i ugotowane marchewki zmiel w maszynce na średnich oczkach. Dodaj surowe jajka, bułkę namoczoną w mleku, pokrojoną i podsmażoną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę.
Formę do pieczenia (keksówkę) o długości 25 cm posmaruj masłem. Wyłóż połowę mięsnej masy i na środku ułóż ugotowane jajka. Przykryj resztą mięsa.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45–50 minut.
Porada
Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.
Przygotuj sos koperkowy – na patelnię wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczenią.
Komentarze