Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pieczeń rzymska z jajkiem i sosem koperkowym

Pieczeń rzymska z jajkiem i sosem koperkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczeń rzymska, czyli pieczone mięso mielone z ugotowanym jajkiem w środku. Taka pieczeń może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło jako danie obiadowe.

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
4 surowe jajka
4 ugotowane na twardo jajka
2 ugotowane marchewki
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 bułki namoczone w mleku
Olej do podsmażenia
Masło do posmarowania formy
400 ml śmietany 30%
2 pęczki koperku
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do przestudzenia.

Mięso i ugotowane marchewki zmiel w maszynce na średnich oczkach. Dodaj surowe jajka, bułkę namoczoną w mleku, pokrojoną i podsmażoną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę.

2

Formę do pieczenia (keksówkę) o długości 25 cm posmaruj masłem. Wyłóż połowę mięsnej masy i na środku ułóż ugotowane jajka. Przykryj resztą mięsa.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45–50 minut.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj sos koperkowy – na patelnię wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczenią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zaskakująco dobra pieczeń! Polecam!