


Pieczeń rzymska, czyli pieczone mięso mielone z ugotowanym jajkiem w środku. Taka pieczeń może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło jako danie obiadowe.
Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do przestudzenia.
Mięso i ugotowane marchewki zmiel w maszynce na średnich oczkach. Dodaj surowe jajka, bułkę namoczoną w mleku, pokrojoną i podsmażoną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę.
Formę do pieczenia (keksówkę) o długości 25 cm posmaruj masłem. Wyłóż połowę mięsnej masy i na środku ułóż ugotowane jajka. Przykryj resztą mięsa.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45–50 minut.
Przygotuj sos koperkowy – na patelnię wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczenią.