Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

 

Pigwa to żółty, twardy owoc, który kształtem przypomina gruszkę lub jabłko. Pojawia się zwykle z początkiem jesieni. Pochodzi z rejonów Azji Mniejszej, ale obecnie uprawia się ją również w Europie.

Nie nadaje się do jedzenia na surowo. W wersji nieprzetworzonej możemy co najwyżej spróbować użyć jej w herbacie zamiast cytryny. Natomiast dzięki dużej zawartość pektyn jest świetnym materiałem do robienia przetworów – z niej samej, bądź jako dodatek do innych owoców.

Przetwory z pigwy

Pigwa sprawdzi się wspaniale jako przetwory na zimę, choć dobrze zakonserwowaną można spożywać cały rok. Przetworzona idealnie nada się do wypieków – ciast bądź tart - lub zwykłego posmarowania pieczywa. Powodzeniem cieszą się również pigwowe soki i nalewki, a jednym z najpowszechniejszych rarytasów jest konfitura z pigwy do herbaty.

W jakiejkolwiek postaci by nie była, pigwa jest cenną opcją spożywczą na okres przeziębień. Zawiera:

  • witaminy: A, B, C

  • pierwiastki: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń

  • dobroczynne dla skóry garbniki i wspomniane pektyny

Ma działanie przeciwzapalne i jest błogosławieństwem dla układu pokarmowego. Wspomaga przemianę materii, a więc osoby na diecie mogą przychylnie na nią spojrzeć. Również nasza wątroba nie pogardzi jej obecnością w organizmie, gdyż wspiera eliminację toksyn z organizmu.
Owoce pigwy, woda, cukier i ewentualne dodatki w postaci cytryny, cynamonu czy goździków – to recepta na wyjątkowy deser. Jak go dokładnie stworzyć? Sprawdź w naszych przepisach!