Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

160 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.86 (Ilość ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dojrzałe owoce pigwy spadają właśnie z drzew, więc nie pozostaje nic innego jak zatrzymać trochę z ich smaku. Znaleziska te, łatwo możesz przerobić na przetwory i zapakować do słoików. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować konfiturę z pigwy.

Składniki

1 kg - pigwy
700 g - cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
851.3 kcal
Tłuszcz
0.2 g
Węglowodany
212.9 g
Błonnik
1 g
Białko
4.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1

Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc na mniejsze części.

Owoce umieść w dużej misce i zasyp cukrem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

2

Pigwę razem z sokiem przełóż do garnka i gotuj na małej mocy płyty grzewczej do miękkości, mieszaj od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje.

Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez ok. 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.86, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo lubię jako dodatek do jesiennej herbaty.
Monka
Idealna do herbaty - niebieski smak
Lalaxo
Zimowa herbata z konfiturą z pigwy wychodzi bardzo smaczna!
Ewusia1222
Bardzo dobry przepis, najlepsza konfitura
olesia
Stadium początkowe, podgrzać, dodać cukier i zblędowac. Wolę gładką kremową postać. Pycha.
fiziowaaa
Nie wyobrażam sobie zimowej herbatki bez tej konfitury