Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Konfitura z pigwy do herbaty

Opis wykonania

Dojrzałe owoce pigwy spadają właśnie z drzew, więc nie pozostaje nic innego jak zatrzymać trochę z ich smaku. Znaleziska te, łatwo możesz przerobić na przetwory i zapakować do słoików. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować konfiturę z pigwy.

Konfitura z pigwy do herbaty - krok 1

Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc na mniejsze części.

Owoce umieść w dużej misce i zasyp cukrem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

Konfitura z pigwy do herbaty - krok 2

Pigwę razem z sokiem przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu do miękkości, mieszaj od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje.

Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

Konfitura z pigwy do herbaty - krok 3

Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez ok. 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.