Konfitura z pigwy do herbaty
4 porcje
160 min
Łatwe
3.6 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Konfitura z pigwy do herbaty
Konfitura z pigwy do herbaty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc na mniejsze części.
Owoce umieść w dużej misce i zasyp cukrem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Pigwę razem z sokiem przełóż do garnka i gotuj na małej mocy płyty grzewczej do miękkości, mieszaj od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje.
Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez ok. 15 minut.
Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.
Komentarze