


Dojrzałe owoce pigwy spadają właśnie z drzew, więc nie pozostaje nic innego jak zatrzymać trochę z ich smaku. Znaleziska te, łatwo możesz przerobić na przetwory i zapakować do słoików. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować konfiturę z pigwy.
Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc na mniejsze części.
Owoce umieść w dużej misce i zasyp cukrem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Pigwę razem z sokiem przełóż do garnka i gotuj na małej mocy płyty grzewczej do miękkości, mieszaj od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje.
Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez ok. 15 minut.
Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.