Krokiety z grzybami
Krokiety z grzybami są jednym z klasyków przygotowywanych na święta w wielu regionach Polski. Zgodnie z tradycją w wielu domach przygotowuje się postne dania na wigilię. Stąd wnętrze wigilijnych...
Czytaj więcej
Krokiety z grzybami są jednym z klasyków przygotowywanych na święta w wielu regionach Polski. Zgodnie z tradycją w wielu domach przygotowuje się postne dania na wigilię. Stąd wnętrze wigilijnych krokietów wypełnia grzybowy farsz. Pozornie prosty farsz można przygotować na wiele sposobów i urozmaicić jego smak.
Jak przygotować grzybowy farsz do krokietów?
Farsz grzybowy do krokietów można zrobić zarówno ze świeżych, mrożonych jak i suszonych grzybów. Mogą to być drobno pokrojone pieczarki, boczniaki lub kurki podsmażone na maśle z cebulką. Do przygotowania farszu sprawdzą się namoczone i ugotowane suszone podgrzybki lub borowiki. Dla mocniejszego grzybowego aromatu i smaku w farszu można połączyć ze sobą świeże grzyby z suszonymi. Aby urozmaicić farsz do krokietów można dodać do niego ugotowaną i rozgniecioną soczewicę lub ciecierzycę. Podobnie można połączyć grzyby razem z puree ziemniaczanym. Ciekawego smaku krokietom z grzybami nada również dodatek kapusty kiszonej. Farsz z podsmażonych pieczarek można połączyć również z tartym żółtym serem np. cheddarem, parmezanem lub lazurem.