Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krokiety z pieczarkami

Opis wykonania

Krokiety z pieczarkami to wegetariańska wersja krokietów, która syci równie mocno jak wersja mięsna. Chrupiąca panierka doskonale współgra w nich z posmakiem grzybów, a dodatki w postaci sera podbijają smak całego dania. Świetnie się sprawdza jako danie główne na przyjęciach, choć warto je robić na co dzień, aby każdego dnia czuć się jak na wystrzałowej imprezie.

Krokiety z pieczarkami - krok 1

Przy użyciu blendera z rózgą zmiksuj na jednolitą masę mąkę, mleko, jaja, wodę, olej oraz szczyptę soli. Odstaw na 30 minut do zagęszczenia.

Patelnię, na której będziesz smażyć naleśniki, przetrzyj za pomocą ręcznika kuchennego odrobiną oleju. Wylewaj ciasto i rozprowadzaj po całej patelni, smaż z każdej ze strony na lekko złoty kolor.

Krokiety z pieczarkami - krok 2

Pieczarki obierz, opłucz, osusz, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i cebulę, zeszklij ją, dodaj pieczarki. Smaż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia pieczarek. Dodaj sól oraz pieprz do smaku.

Krokiety z pieczarkami - krok 3

Na każdym naleśniku połóż farsz na lewej stronie, zostawiając odstęp, zamknij górę i dół naleśnika, zacznij zwijać z lewej do prawej strony. Tak zwinięty naleśnik namocz w rozmąconym jajku, obtocz w bułce tartej, smaż na płycie grzewczej złoto z każdej strony.

Bosch do kuchni