Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Krokiety z pieczarkami to wegetariańska wersja krokietów, która syci równie mocno jak wersja mięsna. Chrupiąca panierka doskonale współgra w nich z posmakiem grzybów, a dodatki w postaci sera podbijają smak całego dania. Świetnie się sprawdza jako danie główne na przyjęciach, choć warto je robić na co dzień, aby każdego dnia czuć się jak na wystrzałowej imprezie.

Składniki

1 szklanka mąka pszenna
1/2 szklanka mleko
1/2 szklanka woda lub woda gazowana
2 szt. jajko
2 łyżka olej roślinny
1 szczypta sól
do smażenia olej
farsz pieczarkowy:
400 g pieczarki
1 szt. cebula
3 łyżka masło klarowane
do smaku sól i pieprz
panierka:
1 szt. jajko
do obtoczenia bułka tarta
do smażenia olej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
227 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
19.4 g
Błonnik
7.2 g
Białko
2 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Przy użyciu blendera z rózgą zmiksuj na jednolitą masę mąkę, mleko, jaja, wodę, olej oraz szczyptę soli. Odstaw na 30 minut do zagęszczenia.

Patelnię, na której będziesz smażyć naleśniki, przetrzyj za pomocą ręcznika kuchennego odrobiną oleju. Wylewaj ciasto i rozprowadzaj po całej patelni, smaż z każdej ze strony na lekko złoty kolor.

Pieczarki obierz, opłucz, osusz, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i cebulę, zeszklij ją, dodaj pieczarki. Smaż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia pieczarek. Dodaj sól oraz pieprz do smaku.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na każdym naleśniku połóż farsz na lewej stronie, zostawiając odstęp, zamknij górę i dół naleśnika, zacznij zwijać z lewej do prawej strony. Tak zwinięty naleśnik namocz w rozmąconym jajku, obtocz w bułce tartej, smaż na płycie grzewczej złoto z każdej strony.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo sycący obiad, szczerze polecam !
Natalia Kowalska
Istny klasyk. Niezmiennie dobry.