Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

 

Nie masz pomysłu, co zrobić z mięsem z rosołu? Krokiety to dobry pomysł na kuchenne zero waste, a mięso z rosołu idealnie nada się do przygotowania farszu do krokietów.

Jak zrobić krokiety?

Podstawa to naleśniki. Farsz do krokietów przygotuj taki jak lubisz. Środek naleśnika wypełniamy farszem, a następnie zawijamy najpierw dół i górę krokieta, by zabezpieczyć przed wydostaniem się farszu, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, i smażymy na gorącym tłuszczu, aż bułka się zrumieni. Najlepiej smakują na gorąco!

Dodatki do krokietów

Krokiety z mięsem mielonym z rosołu możesz wzbogacić dodając do farszu ugotowaną kapustę kiszoną lub słodką. Z tą pierwszą idealnie skomponuje się kilka grzybów suszonych, do drugiej możesz dołożyć kilka uduszonych pieczarek. Krokiety z mięsem i kapustą najlepiej smakują z czystym czerwonym barszczem.

Zamiast mięsa z rosołu możesz przygotować krokiety z mięsem mielonym wieprzowym lub wieprzowo-wołowym, podsmażonym z cebulką i czosnkiem.

Bezmięsne krokiety z nadzieniem jak do pierogów ruskich z ugotowanych ziemniaków, twarogu i zrumienionej cebulki lub ze szpinakiem i serkiem feta to propozycja na danie dla amatorów kuchni wegetariańskiej.