Krokiety z mięsem
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż przez kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Następnie odstaw z płyty grzewczej.
Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Przygotuj naleśniki – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.
Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).
Komentarze