Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Krokiety to jedna z tradycyjnych potraw naszej kuchni. Choć nieco pracochłonne, warto poświęcić na nie trochę czasu. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować krokiety w chrupiącej panierce wypełnione farszem mięsnym.

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru

Farsz:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 cebule
1 jajko
słodka i ostra mielona papryka
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz

Panierka:
2 jajka
1/4 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Opis wykonania

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż przez kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Następnie odstaw z płyty grzewczej.

Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Przygotuj naleśniki – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.

Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych