Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kulki ryżowe

Kulki ryżowe

Kurczak w miodzie to wyśmienite rozwiązanie, gdy mięso znudziło nam się już w klasycznej wersji. Słodkawy posmak i złoty kolor to coś, co sprawdzi się na każdym talerzu. Miód...

Czytaj więcej
Kulki ryżowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kurczak w miodzie to wyśmienite rozwiązanie, gdy mięso znudziło nam się już w klasycznej wersji. Słodkawy posmak i złoty kolor to coś, co sprawdzi się na każdym talerzu. Miód wykorzystać można do marynaty zarówno gdy chcemy upiec całego kurczaka, jak i gdy chcemy przyrządzić skrzydełka, nóżki lub usmażyć pierś.

Przepis na kurczaka w miodzie

Kurczak pieczony w miodzie to potrawa w sam raz na niedzielny obiad. Tak przygotowany kurczak jest soczysty i wyrazisty w smaku, a zdobi go lekko karmelizowana skórka. Marynatę przygotujemy z soli, słodkiej i ostrej papryki, ziół, miodu i oleju. Nacieramy nią mięso z zewnątrz i od środka, a następnie układamy w brytfannie, podpiekając je do zarumienienia skórki. Następnie podlewamy wodą i pieczemy, od czasu do czasu polewając tym, co spłynęło na dół.

Innym, równie smacznym daniem są skrzydełka w miodzie. Do marynaty, oprócz miodu, potrzebna będzie musztarda, oliwa, sos sojowy i przyprawy, np. papryka słodka i słona, sól, czosnek. Skrzydełka wkładamy do rękawa, a następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Tak przyrządzone są idealnie soczyste. Palce lizać!