Kulki ryżowe z serem
3 porcje
35 min
Łatwe
Pyszne zdrowe kuleczki ryżowe z fajnym nadzieniem, które wzbogaca ser żółty. Takie szybkie przepisy są niezwykle pomocne w przygotowywaniu przekąsek na imprezy i przyjęcia.
Składniki
2 szklanka woda
0,5 szklanka ryż
0,5 szt. kostka rosołowa
sól i pieprz
1 łyżka natka pietruszki
7 dkg ser żółty
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka bułka tarta
1/4 szklanka olej do smażenia
1 szt. jajo
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
414 kcal
Tłuszcz
27.4 g
Węglowodany
29.7 g
Błonnik
12.4 g
Białko
1.3 g
Sól
2.7 g
Kulki ryżowe z serem
Kulki ryżowe z serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Ryż wsypujemy do woreczka z dziurkami i gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową, Gotowy ryż wycedzamy z wody. Gdy będzie już letni dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki, przyprawy do smaku, mąkę pszenną i bułkę tartą. Mieszamy, masa ma być gęsta. Ser żółty kroimy w kostkę. Z ryżu formujemy 6 kulek średniej wielkości i do każdej wtykamy do środka kosteczkę sera. Każdą kuleczkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z sałatkami lub surówkami.
Komentarze