Kulki ryżowe z serem

3 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kulki ryżowe z serem
Kulki ryżowe z serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Ryż wsypujemy do woreczka z dziurkami i gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową, Gotowy ryż wycedzamy z wody. Gdy będzie już letni dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki, przyprawy do smaku, mąkę pszenną i bułkę tartą. Mieszamy, masa ma być gęsta. Ser żółty kroimy w kostkę. Z ryżu formujemy 6 kulek średniej wielkości i do każdej wtykamy do środka kosteczkę sera. Każdą kuleczkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z sałatkami lub surówkami.
Komentarze