Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne zdrowe kuleczki ryżowe z fajnym nadzieniem, które wzbogaca ser żółty. Takie szybkie przepisy są niezwykle pomocne w przygotowywaniu przekąsek na imprezy i przyjęcia.

Składniki

2 szklanka woda
0,5 szklanka ryż
0,5 szt. kostka rosołowa
sól i pieprz
1 łyżka natka pietruszki
7 dkg ser żółty
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka bułka tarta
1/4 szklanka olej do smażenia
1 szt. jajo

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
414 kcal
Tłuszcz
27.4 g
Węglowodany
29.7 g
Błonnik
12.4 g
Białko
1.3 g
Sól
2.7 g

Opis wykonania

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Ryż wsypujemy do woreczka z dziurkami i gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową, Gotowy ryż wycedzamy z wody. Gdy będzie już letni dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki, przyprawy do smaku, mąkę pszenną i bułkę tartą. Mieszamy, masa ma być gęsta. Ser żółty kroimy w kostkę. Z ryżu formujemy 6 kulek średniej wielkości i do każdej wtykamy do środka kosteczkę sera. Każdą kuleczkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z sałatkami lub surówkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Wykorzystałam ryż z obiadu i powstała świetna kolacja 😊
fiziowaaa
Super, również wykorzystałam ryż z obiadu :D Polecam!