Leczo z ryżem

Leczo z ryżem

 

Domowe leczo ze słoika to najlepszy pomysł na szybki i zdrowy obiad. W sezonie, gdy dostępne są świeże i dojrzałe warzywa, warto przygotować większą liczbę smakołyków, żeby bez dodatkowej pracy móc przygotować zapasy na zimę. Dusząc warzywa na leczo na obiad, wrzuć więcej pasków papryki, cukinii, pomidorów – nadmiar przełóż do słoika, zapasteryzuj i wstaw do spiżarni. Zimą będzie jak znalazł na szybki obiad. Pomysł na leczo z ryżem nie wymaga wówczas wielkiego zachodu ani przygotowywania dania z warzyw, które zimą nie są tak smaczne. Szybkie leczo z ryżem z domowej spiżarni wymaga jedynie podgrzania uduszonych warzyw – dla mięsożerców dodania podsmażonych plasterków kiełbasy chorizo i przygotowania ryżu. Syte, smaczne i zdrowe danie ze słoika przygotujesz w mniej niż 30 minut.

Leczo z ryżem – przepis

Przepis na leczo z ryżem od podstaw, gdy nie masz do dyspozycji przetworów przygotowanych latem, jest prosty i szybki w przygotowaniu – na oliwie z oliwek uduś pokrojone w piórka dwie średnie cebule (może być czerwona), pokrojone w paski trzy strąki papryki, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz pól kilograma sparzonych, obranych za skóry i pokrojonych w kostkę pomidorów (zimą zamiast świeżych pomidorów wykorzystaj pomidory z puszki), przypraw solą, słodką i ostrą papryką, oregano i bazylią – duś do miękkości. Do uduszonych warzyw dodaj pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę chorizo – podsmażając kiełbasę nie dodawaj tłuszczu, wytop te zawarty w chorizo. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.