Leczo
Domowe leczo z kiełbasą to potrawa charakterystyczna dla naszego regionu Europy – od wielu lat zajadają się nim przede wszystkim Węgrzy, ale popularność tej potrawy rozlała się z Węgier...
Czytaj więcej
Domowe leczo z kiełbasą to potrawa charakterystyczna dla naszego regionu Europy – od wielu lat zajadają się nim przede wszystkim Węgrzy, ale popularność tej potrawy rozlała się z Węgier na wszystkie okoliczne kraje. Co takiego wyjątkowego jest w leczo? Czy to jego rozgrzewające właściwości, czy może następujący po jego zjedzeniu wyjątkowy poziom sytości? Na to pytanie nie umiemy odpowiedzieć, ale wiemy za to, jak zrobić leczo idealne.
Leczo z kurczakiem czy wegetariańskie – które wolisz?
Podstawą tradycyjnego leczo są warzywa – pomidory, papryka, a w wersji węgierskiej koniecznie pasta paprykowa (ostra!). Klasyczne leczo bazuje na tłustych kawałkach mięsa – boczku, kiełbasie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować równie sycącą i aromatyczną potrawę w wersji dietetycznej (jak nasze leczo z kurczakiem) lub wegetariańskiej. Przecież podstawa, czyli warzywa, pozostaje taka sama, niezależnie od rodzaju leczo.
Zapraszamy do skorzystania z naszej bazy sprawdzonych przepisów, by dowiedzieć się jak zrobić leczo w różnych wariacjach. Nasz ulubiony wegetariański przepis na leczo to ten z cukinią i pieczarkami. Jeśli wolisz dołożyć do leczo trochę więcej białka, proponujemy wersję z ciecierzycą i białą fasolą albo z fasolką szparagową. A skoro już mowa o „szparagowej” – na myśl przyszło nam jeszcze leczo…ze szparagami. Spróbuj koniecznie!