Leczo z ryżem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przepyszne, delikatne leczo. W sam raz na upalny dzień. Można podawać jedynie z ryżem lub delikatną białą rybą - sandaczem lub dorszem :) Szbkie danie na letnie popołudnie.
Składniki
150-200 g cebula
30 g olej
150 g papryka czerwona
150 g papryka zielona
150 g papryka żółta
200 g pieczarki
500 g pomidory
250 g ryż pelnoziarnisty
1-2 łyżeczka sól
2-3 szczypta pieprz czarny mielony
1-2 łyżeczka vegeta natura
300 g cukinia
Leczo z ryżem
Leczo z ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę drobno posiekać, rozgrzać olej - zeszklić na nim cebulę. Przełożyć do blendera, dodać około 300 gra kolorowej papryki, cukinie pokrojone w kawałki, pieczarki pokrojone przynajmniej na 8. Zmiksować (nie na papkę lecz na dosyć drobne kawałki). Przełożyć do garnka, dodać resztę kolorowej papryki. posolić, popieprzyć, dodać vegetę. Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodać pomidory. Dusić pod przykryciem jeszcze około 10-15 minut. Podawać z ryżem pełnoziarnistym ugotowanym na sypko. Opcjonalnie można podać z ugotowaną na parze białą rybą - sandaczem lub dorszem :) Smacznego
Komentarze