Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne, delikatne leczo. W sam raz na upalny dzień. Można podawać jedynie z ryżem lub delikatną białą rybą - sandaczem lub dorszem :) Szbkie danie na letnie popołudnie.

Składniki

150-200 g cebula
30 g olej
150 g papryka czerwona
150 g papryka zielona
150 g papryka żółta
200 g pieczarki
500 g pomidory
250 g ryż pelnoziarnisty
1-2 łyżeczka sól
2-3 szczypta pieprz czarny mielony
1-2 łyżeczka vegeta natura
300 g cukinia

Opis wykonania

Cebulę drobno posiekać, rozgrzać olej - zeszklić na nim cebulę. Przełożyć do blendera, dodać około 300 gra kolorowej papryki, cukinie pokrojone w kawałki, pieczarki pokrojone przynajmniej na 8. Zmiksować (nie na papkę lecz na dosyć drobne kawałki). Przełożyć do garnka, dodać resztę kolorowej papryki. posolić, popieprzyć, dodać vegetę. Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodać pomidory. Dusić pod przykryciem jeszcze około 10-15 minut. Podawać z ryżem pełnoziarnistym ugotowanym na sypko. Opcjonalnie można podać z ugotowaną na parze białą rybą - sandaczem lub dorszem :) Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Bardzo dobry pomysł na urozmaicenie zwykłego leczo
Radosław
Pożywne i smaczne danie :)
Ewusia1222
Idealne danie na jesień- leczo z ryżem. Uwielbiam to połączenie.
Marzenna
Wersją podania lecza z ryżem jest smaczne i delikatne w smaku.