Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron na słodko

Makaron na słodko

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach, choć najczęściej gości na nich w postaci dań włoskich. Przepis na makaron na słodko bywa kojarzony z daniami serwowanymi w...

Czytaj więcej
Makaron na słodko
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach, choć najczęściej gości na nich w postaci dań włoskich. Przepis na makaron na słodko bywa kojarzony z daniami serwowanymi w przedszkolu, warto odświeżyć te zapomniane, proste dania na szybki obiad albo kolację na ciepło.

Z czym zrobić makaron na słodko?

Makaron z serem na słodko do wykwintnych dań wprawdzie nie należy, ale i wielkich umiejętności ani nakładów finansowych  nie wymaga. Dziecinnie proste danie przygotujesz w kwadrans. Makaron na słodko z owocami to jedno z dań, które króluje na stołach małych smakoszy, gdy tylko pojawią się truskawki. Z dodatkiem kwaśnej śmietanki lub bitej śmietany posmakuje nie tylko dzieciom. Zamiast truskawek można użyć jagód, także mrożonych lub ze słoika. Letni klasyk makaronu na słodko to zupa owocowa z wiśni lub truskawek z makaronem, na ciepło i jako chłodnik. Makaron na słodko dla dzieci przygotujesz także z dodatkiem domowego musu z jabłek i brzoskwiń z odrobiną cynamonu. Maluchom posmakuje także kolorowe, szybkie i proste danie makaron z serem i owocami – nadają się do tego dania maliny, truskawki, jagody, a nawet banany. Jeśli dziecko nie lubi owoców, możesz je zmiksować same lub z odrobiną jogurtu. Zimą sprawdzą się zmiksowane mrożone owoce lub brzoskwinie z puszki z zalewą. Danie udekoruj listkami mięty.