Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kocham dania z makaronem. Jednak, gdy jesień za oknem a pogoda nie rozpieszcza zdecydowanie bardziej wolę makaron na słodko. Przepisy na makarony dostarczają w tej kwestii wiele inspiracji!

Składniki

9 szt. płaty lasagne
50 dkg obrana dynia
50 dkg twaróg mielony
10 dkg żurawina suszona
1 szt. masło
1 szt. budyń waniliowy
2 szt. jajka
5 łyżka cukier
1 łyżka miód
1 łyżka sok z cytryny
2 szczypta kardamon
1 szczypta mielone goździki
2 szczypta imbir
0,5 szt. kwaśna śmietana

Opis wykonania

Dynię kroimy w kostkę, smażymy na maśle . Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Smażymy do czasu aż przyprawy uwolnią swój aromat. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy i dokładamy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię z żurawiną, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut. Przed podaniem można polać kwaśną śmietaną i posypać cynamonem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych